Livius Ciocârlie – Pornind de la Valéry

unwDupă Bătrâneţe şi moarte în mileniul trei, seria de autor Livius Ciocârlie – scriitorul al cărui palmares s-a îmbogăţit  cu Premiul Naţional de Literatură pe anul 2004 al Uniunii Scriitorilor din România şi cu Premiul revistei Cuvântul din 2005 – continuă cu volumul Pornind de la Valery.
Noua carte a lui Livius Ciocârlie cuprinde comentarii la operele eseistice antume ale lui Paul Valery, una dintre marile inteligenţe ale secolului XX. De o luciditate sceptică dominată de raţiune, Valery a avut acces şi la dedesubturile sufleteşti. Totuşi nu şi-a dezvăluit intimitatea, după cum nici n-a susţinut un sistem sau o linie de gândire. A reflectat asupra lumii sub toate aspectele ei, egal interesat de viaţă şi de artă, de înţelepciune şi de prostie, de Dumnezeu şi de diavol. Şi-a concentrat gândirea în formulări aforistice.
Reflectând liber şi digresiv asupra lor, mereu personal şi adesea surprinzător, Livius Ciocârlie oferă, în fond, în acest volum o acţiune critică a propriului fel – reactiv, dialogic – de a gândi.

De acelaşi autor:

Bătrâneţe şi moarte în mileniul trei

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *