Literatura Nobelului

De Alexandru Cristian

Premiul Nobel pentru Literatură este cel mai disputat premiu datorită vizibilității și accesibilității operelor. Nominalizații la premiu sunt întotdeauna scriitori cu o mare valoare și cu un anumit renume. Mă refer la recent laureatul Kazuo Ishiguro care este mai cunoscut în alte țări decât în țara sa natală, Japonia. Acordarea unui premiu Nobel este o mare onoarea și poate însemna desăvârșirea carierei unui scriitor. Premiul Nobel nu se oferă celor mai cunoscuți scriitori, ci celor care au reușit de-a lungul timpului să-și impună o anumită amprentă literară.

O carte care merită Premiul Nobel este o carte care poate modifica idei, conștiințe chiar minți. Uneori istoria este nedreaptă, mari scriitori ai lumii nu au fost laureați ai acestui premiu, mă refer aici la celebrul caz a lui Lev Tolstoi.Noua literatura a Nobelului este o literatură a vieții moderne, o scriere ce prezintă agitata lume postmodernă în care trăim. Romanele sau poemele sunt pline de întebări existențiale, de multiple dileme etice, morale sau filosofice. Este o literatura grea? Un răspuns greu de dat, este o literatura interesantă care suscită comentarii și interogări, Maria Vargas Llosa, Mo Yan, Svetlana Alekseivici.

În zilele noastre literatura este o provocare uriașă. Lumea în care trăim este o lume care se zbate între virtual și real. Cărțile ne mai amintesc realitățile ascunse de tehnologia prezentului. Tehnologizarea lumii poate fi un interesant subiect pentru scriitorii de azi sau de mâine. Literatura este singura care ne menține legătura cu lumea în care trăim.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *