„Level 26”, cartea viitorului?

Anthony Zuiker, scenarist de Crime-uri, a lansat în 2010, o carte pe trei nivele de comunicare, Level 26: suport scris, pagină de blog şi film, scrie ediţia de duminică a Ziarului financiar.  În naraţiunea menţionată, un agent special, Steve Dark,  vânător de cursă de lungă, greu de prins, aşa cum îi stă bine unui personaj de gen,  se află pe urmele lui Squeegel, un ucigaş în serie care terorizează întreaga planetă. El a ieşit însă din aria crimei mărunte de cartier şi a început să-i deranjeze acut pe cei mai înalţi oficiali americani. Dark, a cărui familie a fost hăcuită de dement, trăieşte acum pe malul mării, cu iubita lui, Irene, şi încearcă să pătrundă în mintea lui Squeegel (care a depăşit nivelul suprem – 25 – din clasificările criminologice uzuale ale ucigaşilor) spre a-i dejuca planurile şi a face să triumfe dreptatea.
O schemă subţire, doldora de clişee, care încearcă să compenseze lipsa de imaginaţie şi de suspans intrinseci, agitând ispitele ultramoderne ale filmului şi ale internetului. La fiecare douăzeci de pagini, cititorul găseşte „o cheie”, un indiciu care îi permite să deschidă un Cyber Bridge pe site-ul web dedicat cărţii, unde se află nişte mici filme (cu scenariul şi regia lui Zuiker). Varianta în imagini (acum, iată, simultană cu literatura), este însă de tot trăsnită, plină de scene de tari, care evocă un „Saw” cu infuzie de sex. Cititorii pot participa activ pe forum la prinderea criminalului.
Să fie acest experiment cartea viitorului?

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *