Lev Tolstoi – Anna Karenina. 2 volume

UnknownContele Lev Nikolayevich Tolstoi (9 septembrie 1828 – 20 noiembrie 1910) a făcut parte din vechea nobilime a Rusiei. Astfel, Tolstoi a avut legături cu cele mai mari familii aristocratice ale Rusiei. Rămas orfan încă de mic (mama sa a murit când scriitorul avea doi ani, iar tatăl atunci când Lev avea 9 ani), educaţia lui a fost preluată de o mătuşă a sa. În timpul copilăriei şi adolescenţei a fost descris de majoritatea profesorilor ca fiind încăpăţânat şi incapabil de a învăţa. Tolstoi nu a considerat niciodată educaţia ca fiind o calitate, de aceea a renunţat chiar şi la studiile universitare, stabilindu-se la ţară, unde a încercat să-i ajute pe ţărani, mai ales material.

Personalitatea extrem de puternică a lui Tolstoi a fost consolidată de talentul extraordinar şi forţa cu care se exprima, având o influenţă semnificativă în societatea din care familia sa făcea parte, precum şi în literatura vremii. Scriitorul a fost considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor, cunoscut fiind în principal pentru cele două capodopere ale sale, Război şi pace şi Anna Karenina, în care a descris, cu un realism încă actual, societatea Rusiei din secolul al 19-lea. Anna Karenina a fost obiectul preocupărilor sale pentru o perioadă de peste 4 ani. Concepţia iniţială a suferit schimbări radicale, una din versiunile anterioare permiţând Annei să se căsătorească cu Vronski, după ce obţinuse divorţul de la soţul său. Anna Karenina a devenit unul dintre cele mai mari romane sociale, care oglindeşte o întreagă epocă din viaţa societăţii ruseşti de după reformă.

De acelaşi autor

Teatru. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *