Kazuo Ishiguro – Amintirea palidă a munţilor

Premiul Nobel pentru Literatura 2017

„pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”

 Amintirea palidă a munţilor este povestea melancolică a lui Etsuko, o japoneză care trăieşte singură în Anglia, străduindu-se să exorcizeze un trecut bîntuit de coşmarul celui de-al Doilea Război Mondial şi să se împace cu sinuciderea fiicei sale mai mari, Keiko. Amintirile ei se concentrează însă asupra unei legături de amiciţie din tinereţe cu o altă tînără, Sachiko, şi cu ciudata ei fiică, Mariko. Povestea centrală este un pretext pentru a prezenta Japonia postbelică, o ţară în care valorile tradiţionale sînt negate de tineri, dar noile valori şi coduri comportamentale nu sînt încă asimilate complet, devenind motiv de confruntări înăbuşite. Cu rafinament şi subtilitate, Ishiguro reuşeşte să sugereze acea atmosferă ciudată, de lume neaşezată, cu tensiuni şi frustrări nemărturisite, prin intermediul unei poveşti despre moarte, vinovăţie şi responsabilitate.

Amintirea palidă a munţilor este o carte sensibilă, ironică şi eliptică, mult mai profundă decît pare la prima vedere. Personajele sînt extrem de vii şi convingătoare, dar ceea ce rămîne în primul rînd în memoria cititorului este echilibrul perfect dintre elegie şi ironie.” (The New York Times Book Review)

De acelaşi autor

Nemîngîiaţii

Order Amintirea palidă a munţilor Preţ @ RON34,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *