Jules Verne – Doctor Ox

UnknownSub titlul Doctorul Ox sunt reunite şapte povestiri, şi anume:

  1. „O fantezie a doctorului Ox”
  2. „O dramă în văzduh”
  3. „O iarnă printre gheţari”
  4. „Domnul Re-Diez şi domnişoara Mi-Bemol“
  5. „Escrocheria”
  6. „Zece ore de vânătoare“
  7. „Aventurile familiei Raton”

Titlul cărţii, Doctorul Ox, anunţă personajul principal, un om de ştiinţă nebun. Acţiunea se petrece în Quiquendone, un loc imaginar, prezentat ca un cătun liniştit din Flandra. Aici, doctor Ox şi discipolul sau, Igen, fac un experiment care înnebuneşte populaţia. Ei eliberează oxigen pur în atmosferă, dar asta îi transformă pe localnicii liniştiţi în oameni foarte agresivi… Personajul Doctor Ox reapare în opera lui Jules Verne un deceniu mai târziu, când va fi pur şi simplu o încarnare a răului.

Povestirile reunite sub titlul „Doctor Ox” au apărut pentru prima oară în „Revista de Educaţie şi Recreere“ (cu apariţie bilunară), condusă de Pierre-Jules Hetzel, un prieten bun al lui Jules Verne. Acesta a contribuit într-o măsură însemnată la succesul scriitorului, publicându-i carţile, dar şi corijând unele scăpări din textele sale.

De acelaşi autor

Şcoala Robinsonilor. Raza verde. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *