John Kennedy l-a plagiat pe scriitorul libanez Khalil Gibran

În mentalul colectiv al umanităţii a rămas celebră afirmaţia preşedintele american John Kennedy: „nu întrebaţi ce poate ţara voastră să facă pentru voi, ci întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţara voastră”.

Se ştie din istoria comunicării politice că liderii americani au avut întotdeauna obişnuinţa de a „fura” expresii memorabile. Kennedy îl plagiase pe scriitorul libanez Khalil Gibran, care folosise îndemnul respectiv pentru a mobiliza cât mai mulţi libanezi împotriva stăpânirii otomanilor. Înaintea lui Kennedy, preşedintele Abraham Lincoln a reprodus celebra expresie „un guvern al poporului, din popor şi pentru popor” din prefaţa unei Biblii de secol al XIV-lea, precizează ediţia online a României libere.

Khalil Gibran (1883 – 1931) a fost un poet, filozof şi artist de geniu libanez, născut într-o familie creştină. În 1894 a emigrat, împreună cu mama sa, în America, la Boston, unde şi-a continuat educaţia într-o şcoală de emigranţi, unde a lecţii de desen şi pictură.

Dn 1905 a început să publice în diferite reviste new-yorkeze pamflete şi scurte povestiri în limba arabă. În 1908 a plecat la Paris unde a studiat timp de doi ani artele plastice şi unde i-a cunoscut pe Rodin, Debussy, Maeterlinck.  Întors în America, Gibran a continuat să picteze, să scrie şi să publice într-un ritm susţinut.

În 1902, împreună cu Mikha’il Na’ima şi alţi scriitori, a fondat la New-York societatea literară al-Rabita al-Qalamiyya (The Pen Society), care va juca un rol determinant în renaşterea literaturii arabe.

Opera sa poetică a fost tradusă în peste douăzeci de limbi, iar picturile şi desenele sale se află expuse în galerii celebre din lume.

alte citate din opera lui Khalil Gibran:

„Când inima îţi este un vulcan, cum crezi că ar putea să-ţi crească flori din palme?”

„Cele mai puternice suflete s-au născut din suferinţe, cele mai puternice caractere sunt pline de cicatrici.”

„Iubirea nu se dăruie decât pe sine şi nu ia decât de la sine. Iubirea nu stapâneşte şi nu vrea să fie stăpânită. Fiindcă Iubirii îi e de-ajuns Iubirea.”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *