Jack London – Sub constelaţia ultimei şanse

copertaPlecat să caute aur pe albia râului Klondike, Jack London s-a întors în California fără un ban. De fapt, goana după aur a fost, pentru London, doar un pretext pentru a arăta că e mai bun, mai puternic, mai iscusit decât cei din jurul său. Era într-o permanentă competiţie cu sine însuşi, cu ceilalţi, cu natura, cu destinul. Poate că acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu s-a întors în însorita Californie încărcat cu aur, deşi avea toate calităţile învingătorilor. Sau poate că pur şi simplu n-a avut noroc la bani.

Călătoria în Alaska a fost însă pentru Jack London acea călătorie iniţiatică ce duce la descoperirea sinelui şi la formarea celui care o întreprinde. Iar faptul că acolo s-a  îmbolnăvit de scorbut şi şi-a pierdut dinţii din faţă a fost doar preţul plătit pentru imensul bagaj de cunoştiinţe, impresii şi trăiri care vor constitui temelia a numeroase romane nuvele, parte din aceste nuvele fiind incluse în volumul de faţă. „Klondike e locul în care m-am aflat pe mine însumi”, avea să spună London peste ani, făcând referire la perioada petrecută în Nordul îndepărtat.

De acelaşi autor

Martin Eden. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *