Jack London – Martin Eden

copertaCariera de pirat de stridii a lui Jack London l-a împins spre prietenii dubioase, beţii crunte urmate de scandaluri pe măsură. Totuşi, după fiecare chiolhan, se furişa în cabina sa de pe vas şi citea cu ceeaşi ardoare cu care, doar cu puţin timp în urmă, golea sticle întregi de whisky. Oscila între pasiunea pentru cărţi şi cea pentru aventură, încă îşi mai căuta drumul în viaţă.

După un chef de trei săptămâni, întrerupt scurte perioade de trezie, Jack London a încercat să ancoreze vasul la ţărm, dar a căzut în apă, chiar după miezul nopţii, atunci când fluxul înălţa valurile spumoase ale oceanului peste chei. Apa l-a luat ca pe o coajă de nucă şi l-a acoperit, imensitatea albastră apăsându-i corpul amorţit de whisky şi de frig. A descris mai târziu ce a simţit atunci. Apa era minunată, limpede si de un albastru nemărginit. Era locul în care orice erou al mărilor ar fi dorit să-şi găsească sfârşitul. Şi-a cântat singur slujba de înmormântare, luându-şi rămas bun de la toate cele lumeşti.

După un timp, apele reci l-au trezit din aburii beţiei. Deodată, nu mai avea chef să moară. S-a dezbrăcat şi a înotat din răsputeri. Dar curenţii puternici îi erau potrivnici şi, dacă nu ar fi trecut pe acolo un pescar, ar fi murit cu siguranţă.

Acest episod din viaţa lui London este reprodus în cel mai autobiografic roman al său, Martin Eden, dar cu un alt final: eroul din carte îşi încheie socotelile cu lumea înecându-se.

De acelaşi autor

Călcâiul de fier. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *