Isaiah Berlin – Simţul realităţii

UnknownCartea de faţă este o culegere de nouă eseuri ale lui Isaiah Berlin, autor a cărui operă este remarcabilă deopotrivă prin erudiţie şi prin vastitatea domeniilor abordate. Eseurile reunite în acest volum analizează geneza şi evoluţia unor curente de gândire care au influenţat în mod explicit sau latent mentalitatea contemporană, precum socialismul, romantismul sau naţionalismul.
Simţul realităţii oferă cititorului român ocazia familiarizării cu un studiu tipic de istorie a ideilor: evoluţia ideilor în istorie şi influenţa lor asupra practicii umane se produc în moduri adeseori nebănuite atât de autorii, cât şi de adepţii sau adversarii lor fanatici. Ideile, răstălmăcite sau doar interpretate în noi contexte, au o viaţă proprie şi un destin, în fond, imprevizibile. Ele devin mari presupoziţii, împărtăşite tacit atât de mentalităţile colective, cât şi de intelectuali, originea lor fiind adeseori uitată. Legat de caracterul imprevizibil al evoluţiei ideilor, „tema” centrală – dacă dorim neapărat să identificăm vreuna – a studiului lui Isaiah Berlin este respingerea reducţionismului ştiinţific în practica politică, a încercărilor de a proiecta sau raţionaliza teoretic în mod exagerat viaţa socială sau practica politică.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *