Isabel Allende – Ţara mea inventată

1De Alexandru Cristian

O dictatură poate lăsa urme adânci în conştiinţa unui popor. Un dictator este ca un tată autoritar, ca un stăpân fără milă. După dispariţia sa rănile deschsie ale sufletului sângerează. Hemostaza din timpul dictaturii este dată de frică, odată eliberat de  frică, sufletul,  vine durerea.

Şi-a pierdut ţara de două ori în 1973 şi 2001. Data de 11 septembrie şi ziua de marţi este fatidică în viaţa scriitoarei Isabel Allende. Ţara mea inventată ( Mi pais inventado ) este un roman al devenirii, o biografie a ţării sale de suflet Chile. O ţară care este unica depozitară a viselor şi gândurilor sale.

Chilienii sunt legaţi de pământ. Pentru că pământul este părintele care veşnic îi ocroteşte. Poporul chilian, de altfel mândru, este un popor fragil. Fragilitatea sa vine din faptul că Chile este o ţară modernă cu reminiscienţe de mentalitate tribală spune Allende. Literatura chiliană este una puternic erotizată, tema bordelului este obsesia scriitorilor chilieni, lucrul care nu este pe placul visătoarei Allende.

Matriarhatul din Chile este puternic, mama are o figură mitică, gigantescă. De ce? Pentru că femeile chiliene iubesc cu patos, sunt războinice în amor, ne mărturiseşte Isabel Allende.  Amazoanele chiliene luptă pentru bărbaţii lor şi pentru familia lor. Sunt eroine pe care Allende le apreciază enorm. Jertfa lor nu este în zadar, lupta lor este un câştig pentru poporul chilian, puterea femeilor de a lupta este braţul armat al soţilor, fiilor, fraţilor.

Ţară ultracatolică Chile este măcinată de idei şi viziuni diferite. Pe lângă altarele pline de sfinţi se înşiră ieftine cocioabe sau tarabe unde magia şi tarotul sunt la putere. După catedrală se vede lungul şir al caselor pline de spirite mai multe sau mai puţin reale. Homo chilensis este un om aplecat spre bârfă şi misticism.

Nepoată a preşedintelui Salvador Allende Gossens, Isabel Allende mărturiseşte că Pinochet este un titan. Acesta este omul care a avut cea mai mare putere din istoria statului şi pe perioada cea mai lungă. Umbra lui Pinochet planează asupra statului. García Márquez spunea că Neruda şi Allende sunt doi morţi nemuritori. Umbrele celor trei Allende, Neruda şi Pinochet planează asupra statului şi produc sentimente de revoltă, teamă, ură şi iubire. Destinul acestor trei giganţi s-a împletit într-o scurtă perioadă, din el s-a născut ţara inventată a lui Isabel Allende dar şi a atâtor chilieni.

Roman autobiografic, cu un scris savuros, bogat colorat este o carte care ne arată că orice fiinţă îşi  poate imagina orice, chiar şi o ţară. Fiecare om are un colţ în suflet pentru un lucru inventat, unii au chiar o ţară.

 

De acelaşi autor:

Zorro. Începe legenda

Povestirile Evei Luna

Casa spiritelor

Planul infinit

Ines a sufletului meu

Despre dragoste şi umbră

Paula

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *