Ioan Stanomir – Junimismul şi pasiunea moderaţiei

1Junimismul şi pasiunea moderaţiei propune cititorului de astăzi revizitarea unui moment intelectual esenţial pentru geneza modernităţii româneşti. Între 1864 şi 1918, Junimea a fost unul dintre grupurile cele mai influente, impunând nu doar un canon literar, ci şi o gramatică a înţelegerii societăţii. De aici, utilitatea unei priviri asupra imaginarului ideologic şi politic generat de această asociere de spirite. O asemenea examinare este cu atât mai necesară cu cât decenii de-a rândul proiectul politic junimist, ca parte a proiectului conservator românesc şi occidental, a fost supus unei logici procustiene şi reducţioniste a lecturii.
Junimismul şi pasiunea moderaţiei duce mai departe o încercare a autorului de a schiţa o genealogie şi un profil al gândirii conservatoare româneşti, de la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga. În această economie a dezvoltării direcţiei conservatoare, Junimea, prin P. P. Carp şi Titu Maiorescu, deţine o poziţie canonică. Ea este întruchiparea, în peisajul local intelectual, a unei linii pe care, preluând o sintagmă deja clasicizată, am denumit-o «liberal-conservatoare». În cadrul acestei familii de spirite, junimismul îşi află locul natural, valorizabil nu ca forţă a reacţiunii, ci ca etos al echilibrului şi al prudenţei.“ (Ioan STANOMIR)

Order Junimismul şi pasiunea moderaţiei Preţ @ RON24,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *