Ioan Es. Pop – unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo

CopertaCare sunt uneltele care pot aduce somnul unui suflet chinuit, risipind amintirile negre şi pornind timpul de la zero?
Sunt cele presărate pe drumul pe care poetul îl ia mereu de la capăt, eliberindu-se: poemele din noul volum unelte de dormit, o carte aflată sub apăsarea desenelor unuia dintre cei mai valoroşi şi controversaţi artişti contemporani, Dumitru Gorzo, şi a celor doua versuri de pe copertă:
istoria este poezia invingătorilor,
iar poezia – istoria celor învinşi.
„Penultimul debut remarcabil din poezia optzecistă este al lui Ioan Es. Pop cu Ieudul fără ieşire (1994), nu întâmplător apărut abia dupa revoluţie. Nici această primă carte, nici următoarele n-ar fi putut apărea înainte. (…) Grotescul, burlescul, calambururile nu impiedică poezia lui Ioan Es. Pop să atingă uneori o puritate excepţională a tragicului.” (Nicolae Manolescu)
„Este limpede ca 1994, 1996 si 1999 Ieudul fără ieşire, Porcec si Pantelimon 113 bis –configureaza o geografie hipnotica a mortii vii si a agoniei ca traire substantiala. O harta a suferintei expiatorii de unica forta si frumusete in poezia noastra de dupa 1989.
Ma intreb: oare se poate merge mai departe? Unde? Si cum?” (Dan C. Mihailescu)

„Suferinta nu e impersonala, abstractizata, ca in versurile solarului Nichita Stanescu, ci concreta, bine infipta in carnea eroului liric. Poetul intoarce versurile si imaginile pe toate fetele, cu o dexteritate de invidiat, pentru a prinde cit mai multe dintre nuantele acestei nenorociri, ale dezastrului individual.” (Daniel Cristea-Enache)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *