Institutul Iris Murdoch i-a cerut prietenia lui Ilă Citilă, Liiceanu, nu!

Nu contează că lui Ilă Citilă, agentul nostru de influenţă, i s-a cerut prietenia de către un institut care poartă numele de Iris Murdoch, probabil cea mai influentă scriitoare a secolului trecut, nici că scriitori celebri ai lumii sunt interesaţi de postările sale pe fb sau twitter, nici că literaţi influenţi ai planetei ştiu să-l folosească pe 🙂 în conversaţii pe net, trist e că scriitori din canonul românesc nici nu au habar ce-i ălă tuităr. Pe Badea Gheorghe îl înţeleg, dar pe un autor de talia lui Cărtărescu, adversar declarat al internetului, nu. Oare Nicolae Manolescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu se tem că Necuratu’  poate intra în pacea de la Păltiniş prin fibra optică? Oh, nu! Aceştia sunt doar schelete vii ce mai bântuie prin cultura română. Ei şi-au construit propriul Pantheon de unde nu coboară nici morţi. Stau, precum stalactitele din Peştera lui Platon, şi nu mişcă, nu răsuflă, nu au chip de frica umbrelor. Şed legaţi în spatele zidului pe care şi-şi ridică benevol, precum o centură de castitate, şi-şi proclamă în scris virginitatea, când „soarele” ştie ce viaţă uşuratică au dus, în pat cu fie ce stăpân.

„dacă ei ar fi în stare să vorbească unii cu alţii, nu crezi ca oamenii noştri ar socoti că, numind aceste umbre, pe care le văd, ei numesc realitatea?”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

24 Responsesto “Institutul Iris Murdoch i-a cerut prietenia lui Ilă Citilă, Liiceanu, nu!”

  1. daseinpaul spune:

    alo, pe doamna scriitoare o cheama Iris Murdoch (nu Irish). Pai cum sa va contacteze Liiceanu, bre, in conditiile astea?

  2. daseinpaul spune:

    „Aceştia sunt doar schelete vii ce mai bântuie prin cultura română.”, adica Manolescu, Plesu, Liiceanu, Cartarescu – ce magarie! Pai atunci ia scoateti voi aceste schelete vii din site-ul vostru si sa vedem ce mai vindeti!

  3. Ilă Citilă spune:

    mersi, corectat

  4. daseinpaul spune:

    alo, bookiseala? chiar asa, nu vreti sa scoateti cartile impricinatilor? de ce nu va asumati spusele si trece de la nivel declarativ la fapte. Daca tot sunt niste schelete vii personajele invocate, ce ar fi sa le scoateti cartile din magazinul vostru? ce ziceti? aveti curajul sa asumati barbateste cuvintele proprii? Altfel riscati sa faceti figura de guralivi si doar atat. Adica strigati peste gard la vecini dar altfel sunteti fericiti sa profitati de pe urma vanzarii produselor lor. Serios: curaj si scoateti cartile „schetelor vii” cum ii numiti. Aveti curaj?

  5. Ilă Citilă spune:

    Alo, daseinpaul: dacă aţi fi urmărit topul vânzărilor din iunie aţi fi constat că niciunul nu apare în primii zece. Pentru buna dvs cunoaştere anul acesta s-au vândut trei cărţi de-a lui Liiceanu şi una a lui Pleşu. Spre comparaţie, Varujan Vosganian 12, ca să nu mai vorbim de Marino. În dreapta jos a site-ului, sub imaginile video, veţi găsi un clasament al accesărilor. Cititorii noştri nu sunt patapliceeni:) Se poate face cultură şi fără ei!

  6. daseinpaul spune:

    Super! Atunci jos cu Liiceanu, Plesu, Patapievici, Cartarescu din site. Daca e asa cum ziceti, inseamna ca nu veti suferi prea mult. Tot nu mi-ati raspuns: aveti curaj?
    Veti ramane cu „vasta majoritate” a iubitorilor cartii Idolii forului sa va cumpere cartile. Aveti curaj sa ii scoateti pe autorii blamati de pe site?

  7. Florin Puscas spune:

    @daseinpaul Câţi ani ai? Mai ai mult până la BAC? Ai rămas încremenit în adorarea mamuţilor, nu? Nu-i nimic, lumea merge înainte şi fără voi, gaşca de mâncători din palma somităţilor.

  8. Daseinpaul spune:

    @florin Relaxeaza-te, am destui ani. Inteleg ca Marius Ghilezan & co. n-au curaj sa raspunda provocarii, si n-au curaj nici sa isi sustina cu fapte afirmatiile. Nu credeti in valoarea acestor autori? Perfect! Afara cu ei din site-ul vostru. Mai mult, incercati sa nu mai profitati de trafic generat de titluri si tag-uri cu impricinatii. Si apoi incercati sa invatati numele autorilor despre care scrieti (adica te dai smecher ca „te-a contactat” institutul Iris Murdoch, dar ii scrii gresit numele–penibil). Dar astia sunteti voi. O mana de oameni guralivi, cam inculti si lipsiti de curajul asumarii propriilor vorbe.

  9. Daseinpaul spune:

    Apropos de incultura. Ila Citila al vostru se lauda cu topul propriu care nu include nume „mari” ca dovada ca se poate si fara. Si-l trece pe Vosganian printre cei din top. Insa incultura loveste din nou. I-ati scris numele cu z, Vozganian. Vorba aceea, n-ai cu cine. 🙂

  10. Florin Puscas spune:

    OK Paule, ai destui ani, însă discursul tău tot pueril e. Doar pentru că Ilă Citilă îşi permite să critice zeităţile culturii locale (a căror aură se stinge imediat ce treci de graniţele României), asta nu înseamnă că trebuie să le scoată cărţile din librărie. Tu, ca un „book industry antrepreneur”, ar trebui să ştii chestiile astea.
    Greşeli de scriere a unor nume se pot întâmpla oricui. Te asigur că Ilă Citilă e mai cult decât mulţi alţii. Să acuzi pe cineva de lipsă de cultură fără să îl cunoşti, doar pe baza unui typo, e…cum să zic… incultură sau gest pueril? Ilă Citilă chiar îl cunoaşte personal pe Varujan Vosganian, deci stai relaxat. Păstrează susţinerea înfocată pentru peluză. Ce să-i faci?… De vreo 20 de ani critica idolilor nu mai e motiv de puşcărie. Unii îşi mai permit să comită şi acest sacrilegiu.

  11. Ilă Citilă spune:

    e fancy să te ascunzi sub anonimat, să trăieşti Idolii creponaţi şi să-ţi faci din iluzii coif de mărire şi apoi să arunci anateme. Întotdeauna chibiţii se simt mai importanţi decât jucătorii. Pune mâna pe o Vuvuzetă şi suflă adunarea patapliceenilor. Poate vă strângeţi vreo 4-5. Tare viteji mai sunteţi cu măştile pe figuri.

  12. Daseinpaul spune:

    Nu e un sacrilegiu sa ii critici. Insa sa spui despre ei ca sunt schelete vii nu este critica ci pur si simplu o forma simpla de impertinenta. Atata tot. Eu nu faceam insa decat sa semnalez o inadecvare. Daca tot nu credeti in ei, si in puterea lor culturala, si daca tot credeti ca fac un rau culturii romane si daca tot aveti in mana voastra instrumentul acesta numit librarie online, ce-ar fi sa incercati un exercitiu de sinceritate si barbatie si sa scoateti cartile lor de pe site-ul vostru. Just like that. In fond nu e ok sa traiesti de pe urma vanzarii de carte Humanitas si sa ii injuri autorii. Nu mi-ati raspuns pana acum deloc punctual la aceasta chestiune. Aveti curaj sa scoateti de pe siteul vostru cartile impricinatilor si de-voi-mult-injuratilor? Daca da, aveti aprecierea mea si, sunt sigur, si a publicului vostru fidel. Daca nu, admiteti ca va aflati intr-o impostura. Urlati ca painea nu e buna, dar o vindeti si traiti de pe seama ei.

  13. daseinpaul spune:

    @ila citila: mi-e greu sa iau lectii despre identitate pe net de la cineva care este Marius Ghilezan dar se numeste aici Ila Citila. Ai semnat intai acest post pe blog cu numele real, apoi cand ti-a fost semnalata greseala (n-a fost typo, a fost necunoastere, ai gresit si in link, si in post de mai multe ori) repede ti-ai schimbat numele in Ila Citila. N-am nici o problema insa sa spun cine sunt: ma numesc
    Paul Balogh si stiu cum se scrie corect si Iris Murdoch si Varujan Vosganian. 🙂 ceea ca va doresc si dumneavoastra.

  14. ada retrograda spune:

    mie mi se pare că „dă” tare prost ca în textul din stânga să îl numești pe Cărtărescu schelet viu iar pe cea din dreapta să postezi un filmuleț cu el la Bookfest, arătând chiar bine…

  15. Ilă Citilă spune:

    @retrograda: Mircea Cărtărescu, nici nu apare pe lista scheletelor

  16. Florin Puscas spune:

    Uite-i cum se strâng! 😆
    Paule, de ce nu zis direct ce te doare? Că eşti tu angajat la Humanitas şi nu-ţi place să se ia lumea de autorii voştri. Eu zic să nu mai faci sugestii de genul ăsta, cu scoaterea autorilor din librărie. De de alta, dar s-ar putea să se îmtâmple şi atunci tot voi aveţi de suferit.

  17. daseinpaul spune:

    Vestea proasta, pentru tine, este ca lucrez cu Humanitas, dar nu sunt angajat la ei. Dar nu despre mine era vorba, ci despre voi. Ati scris o mica mizerie pe blog, si am reactionat. Si o voi face intotdeauna cand voi vedea autorii la care tin ca sunt tinta unor reactii ca ale voastre (imi retin epitetele). Si eu conduc o librarie online si nu voi arunca cu noroi in autorii pe care ii primesc, promovez si vind (de la toate editurile). Sau daca imi vine sa fac, nu ii vind prin libraria mea. Simplu. Voi insa nu jucati cartea onestitatii. V-ar face bine sa recunoasteti acest lucru. I’m out of here!

  18. Hello, Paul. Sunt Io, Marius. Mă bucur că nu-ţi coboară vigilenţa, precum lui Liiceanu intransigenţa. Textul a fost scris iniţial de mine. I-am rugat însă pe colaboratorii mei să-l semneze colectiv pentru că sunt sătul de Vuvuzelele patapliiceene, cum le-a numit Ilă Citilă. Nu uita că peste zece ani am fost alături de trioul Liiceanu, Patapievici, Pleşu. Odată, când coordonam ediţiile Evz, am şi luat o sancţiune pentru întârzierea unui material al lui G.L. Colegul meu, Costi Rogozanu, mi-a spus atunci că într-o bună zi mă voi sătura de ei. Şi iacătă-mi-s!. Întreabă-l pe G.L. din ce motiv am fost scos din planul editorial pe 2008? Şi pe Horia Roman Patapievici, cum s-a făcut celebru, după ancheta mea cu căpitanul Soare. Dacă dai pe google numele meu, poţi vedea că nu am abdicat de la principii. Numai că nu sunt din gaşca lor. Îmi pare rău că nu pot citi ceva scris şi de tine, ca să-mi dau seama cum gândeşti. A fi cârtitor e un sport naţional. Aştept un text cu predicate şi jur, dacă e argumentat, că ţi-l public.
    cu bine,
    Marius Ghilezan

  19. Florin Puscas spune:

    Păi uite, vezi? Tocmai asta e problema. Că autorii ăştia au nevoie de fani ca tine care să-i apere. Ei nu catadicsesc să fie oameni. Nu, ei sunt zeităţi şi se simt tare bine pe piedestalul creat în mentalul colectiv. Ori vremea unei astfel de atitudini a trecut. Din acest punct de vedere sunt schelete vii.
    Eu un văd nimic lipsit de onestitate în a critica autorii pe care îi vinzi. Chiar din contră. Că nu o fi o politică de marketing sănătoasă, asta e altă poveste.
    Şi acel „voi” nu se potriveşte. Eu sunt un simplu cititor aici. La fel ca tine…

  20. Roninul spune:

    @daseinpaul(Paul Balogh)
    Foarte frumos ca iti aperi” colegii”,insa realitatea despre „plagiatorul” Plesu si prietenul lui Liicheanu este cu totul alta.Acesti filosofi si eseisti de pe malul Dambovitei,
    sunt beneficiarii excrocheriei-Editura politica!

  21. caca spune:

    toti aveti dreptate. unii mai mult decat altii…

    de ce nu/i priviti pe toti scriitorii astia ca pe niste autori de manual?/sigur va veti simti mai bine, iar incrancenarea si pornirea de a strica si ce mai avem pe ici , dar si pe colo,vor disparea… calma, calma…

  22. Grete Tartler spune:

    Mi se pare ca vreti sa va bage lumea in seama fiindca injurati niste nume deja bagate in seama. Nu e o solutie. Mie mi se pare o cale penibila.

  23. schzoid spune:

    Ciine a decretat că I.M e cea mai influentă scriitoare a sec. XX_? În genere, situl ăsta e o secreţie de puroi intelectual. Baconski e vinovat că tatăl lui a fost poet stalinist. Valorea lui intelectuială „nu se pune”. mă gîndeam că, dacă printr-un blestem genetic, Havel s-ar fi născut printre români, alde bookisiţii ca voi i-ar fi reproşat că-i cerea soţiei trabucuri cînd se afla în puşcărie. din păcate pentru voi, Liiceanu, Pleşu, Patapievici AU CONSTRUIT instituţii admirabile ale normalităţii. Ceea ce voi nu veţi în veci în stare. De aici veninul care vă îneacă. Fraţilor, e loc în lumea asta pentru toţi, de ce nu puteţi respira din cauza lor?

  24. Ilă Citilă spune:

    se poate respira şi fără tripleta de aur. Nimic nu începe şi nu se termină cu ei. Aşa cum vor Măriile Lor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *