Ingeborg Bachmann – Malina

1Capodoperă vizionară a literaturii europene, romanul Malina, publicat pentru prima oară în 1971 şi tradus în 27 de limbi, este ecranizat în 1991 de regizorul Werner Schroeter, cu Isabelle Huppert în rolul principal. Scenariul poartă semnătura scriitoarei Elfriede Jelinek.

Viena. O femeie între doi bărbaţi. Unul din ei, Ivan (amantul), este obiectul unei iubiri pătimaşe, dar mereu subminate. Celalalt, Malina (soţul sau prietenul), cerebral, distant, înţelege şi controlează totul. Cel mai neobişnuit „triunghi” din câte se pot imagina: doi dintre cei implicaţi sunt în realitate una şi aceeaşi persoană, iar fiecare persoană este la rândul ei dublul celorlalte. Există însă şi „al treilea bărbat” — figură supradimensionată a unui tată distructiv, demascat într-un lung şir de scene coşmareşti din copilăria protagonistei. O tensiune insuportabilă. Un „eu” ce se destrama lent şi, în final, dispare la propriu, atunci când Ivan se retrage din faţa pasiunii delirante pe care chiar el o stârnise. Romanul se precipită ameţitor spre ultima sa propoziţie, dar nu-şi trădeaza enigma: „A fost crimă”.

Ingeborg Bachmann s-a născut in 1926 la Klagenfurt (Austria). După studii de filozofie, psihologie şi germanistică la Innsbruck, Graz şi Viena, obţine titlul de doctor cu o teză despre receptarea critică a lui Heidegger.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *