Informatorul şi laureata Premiului Nobel, pe televiziunea publică germană

UnknownFilmul „Informatorul şi laureata Premiului Nobel” de pe postul public al televiziunii germane prezintă documente din arhivele Securităţii, prin care, individul cu numele de cod: „Voicu” o turna pe Herta Muller la Securitate. Distinsa laureată l-a recunoscut în persoana lui Franz Schleich, fost ziarist la publicaţia locală „Neue Banater Zeitung“ din Timişoara. Conform datelor prezentate în documentar, informatorul a furnizat Securităţii în 1982 interpretările decisive ale unor texte cuprinse în volumul de debut al Hertei Müller, intitulat „Niederungen“ („Depresiuni“). Într-o notă din 16 martie 1982 „Voicu“ scria: „Critică, şi iar critică, o critică atît de destructivă, încît te întrebi, ce rost au aceste texte?!“ Această notă a fost folosită de Securitate ca dovadă justificativă pentru începerea dosarului de urmărire informativă (D.U.I.] al Hertăi Müller.

În 1983 Franz Thomas Schleich emigrează în Germania, iar Securitatea îşi pierde unul din colaboratorii de nădejde. În 1985 vine în România împreună cu un fotoreporter de la revista germană „Stern“, cu scopul de a scrie un reportaj despre situaţia din ţară, în general, şi cea a scriitorilor din Timişoara, în special. Textul apare în ediţia din 17 octombrie 1985 sub titlul „Numai bătrînii vor să mai rămînă“.

În martie 1986 vine din nou în România şi solicită o întîlnire cu fostul său ofiţer de legătură. Din raportul redactat după această întâlnire de către lt. col. Nicolae Pădurariu rezultă că Schleich (conspirat în acest material sub numele de „Schneider“) a primit şi o „sarcină“ pe care a îndeplinit-o cu acelaşi zel ca şi în anii precedenţi cînd şi-a semnat delaţiunile cu numele de „Voicu“. În acelaşi raport Pădurariu elogiază activitatea lui Schleich, afirmând, că în trecut acesta „a furnizat un volum mare de informaţii de valoare operativă asupra mai multor elemente din mediul scriitorilor de naţionalitate germană din judeţul TIMIŞ, cât şi din alte judeţe”, se menţionează într-un material publicat de Deutsche Welle, în 12 ianuarie 2010, sub semnătura lui Richard Wagner.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *