Un haitean, laureat al premiul Benjamin Fondane, instituit de ICR Paris

Scriitorul haitian Jean Métellus va primi în ziua de 18 martie, la Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris, premiul  Benjamin Fondane, un autor de prestigiu, de origine română care a scris în limba lui Moliere şi a plecat recent la cele veşnice.

Jean Métellus s-a născut în orașul Jacmel din Haïti în 1937 și s-a exilat la Paris în 1959.  Remarcat la debuturi de André Malraux pentru volumul « Au pipirite chantant» (1975), Jean Métellus a publicat peste 20 de volume de poezie, proză, teatru și eseuri, fiind distins în 2006 cu marele premiu internațional de poezie Léopold Sédar Senghor pentru întreaga sa operă. În 2008 i se acordă în Franța importanta distincție Cavaler al Legiunii de Onoare. Printre scrierile sale de mare succes la public și la critică se numără : « Jacmel, ou le crépuscule » (roman, 1982) ; « Anacaona » (piesa de teatru, 1986)  și volumele de eseuri « Haïti, une nation pathétique » (1987) , « De l’esclavage aux abolitions – XVIIème – XXème siècles » (1998), precum și cartea de interviuri cu Françoise Naudillon, intitulată « Des maux du langage à l’art des mots » (2004).

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *