Husserl Edmund – Cercetări logice. Vol I

Alaturi de Fiinta si timp a lui Martin Heidegger, Cercetarile logice reprezinta opera fundamentala a fenomenologiei. In aceasta lucrare, ce va fi publicata in traducere romaneasca in patru volume distincte, Edmund Husserl pune bazele unei directii de gandire care a dominat filozofia secolului al XX-lea, mai ales in spatiul continental. Edmund Husserl si-a elaborat complexa si nuantata pozitie pornind de la probleme logice si de teoria cunoasterii. Acestea fac obiectul primului volum al Cercetarilor logice, Prolegomene la logica pura, aparut la Halle in 1900, pe baza a doua serii de conferinte tinute in acelasi oras in cursul verii si al toamnei anului 1896.
Logica este legata esential de stiinta autentica, intrucat isi asuma sarcina de a cerceta principiile ultime ale cunoasterii. Ea investigheaza posibilitatea pura a stiintei in genere si ofera stiintei reale norme si directive. Logica are deci un sens teleologic — de a fi artizanul elementelor fundamentale ale problematicii epistemologice — pe care nu si l-a valorificat potrivit in succesiunea diferitelor etape istorice, dar pe care il va cultiva magistral prin contributia lui Edmund Husserl.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *