Horia Roman Patapievici, decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler

Filosoful Horia-Roman Patapievici, actualul preşedinte al Institutului Cultural Român, a fost decorat recent de Traian Băsescu, preşedintele României, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler,  „in semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei”, scrie în Monitorul Oficial.

Au mai primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – Categoria A „Literatura” scriitorii şi criticii literari Adriana Bittel, Doina Constantinescu, Gabriel Chifu, Cassian Maria Spiridon şi Ionel Mircea Vartic.

Preşedintele Traian Basescu a oferit şi Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer – Categoria A „Literatura” lui Adrian Alui Gheorghe, Dumitru Chioaru, Horia-Razvan Gârbea, Nicolae Oprea, Irina Poanta (Irina Petras), Gheorghe Pop, Silaghi (George Vulturescu), Adrian-Popescu Roman şi Alexandru Vlad. Acelasi titlu, în grad de Cavaler, tot la Categoria A „Literatura” a fost acordat următorilor scriitori: Adriana Babeţi, Leo Butnaru, Vasile Dan, Alexandru Dobrescu, Ion Bogdan Lefter şi Mircea Opriţa.

În condiţiile în care Herta Müller a refuzat aceste Ordine, ce valoare mai au?

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

4 Responsesto “Horia Roman Patapievici, decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”

  1. Camelian Propinatiu spune:

    Sa nu uitam ca pana nu demult un ICR Chisinau parea un vis foarte indepartat.
    Acum, acest vis implinit sa-l pazim neabuzand de un elitism care ar difuza doar o anumita parte a culturii romanesti din tara si din Diaspora.
    Si chiar daca Institutul se cheama Mihai Eminescu si nu Dimitrie Cantemir, trebuie sa ne asteptam la o mai buna informare a comunitatilor rusofone privind realitatile politice romanesti, insistandu-se de pilda asupra prezentei Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania in coalitiile de guvernare.

  2. Ion Maria spune:

    Titlul ordinului „Seviciu credincios”este edificator,da, Patapievici, Liiceanu si altii, se pot numi „servitorii credinciosi”ai lui Basescu..
    Pentru mine H.Patapievici a fost o speranta si a ajuns o mare dezamagire prin prestatia lui politica..Nu cred ca postul primit il obliga sa fie atat de vizibil de partea presedintelui,o face din naivitate,interes ori prostie?Intelectualii adevarati trebuie sa fie constiintele vremurilor in care traiesc si sa se opuna puterii, oricarei puteri…Si apoi pentru ce este numit H.R.Patapievici „filosof”?Este,deocamdata este doar eseist sau o fi vreun Socrate si noi nu stim? Asteptam atunci sa bea cucuta, sau macar sa se dezica de Cotroceni..

  3. ion iofciu spune:

    Spicuiri din gandirea scatofilului H.R.Pat.:Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii.’ (pg. 63 din Politice) – ‘Românii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cît o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu… fete patibulare, maxilare încrîncenate, guri vulgare, trasaturi rudimentare, o vorbire agramata si bolovanoasa.’ (pg. 64). – ‘Masa degenerata, îngîmfata, proasta si rea’ (pg. 46) –‘(Românii) sînt una cu cancerul care-i roade’. – ‘Îmi este rusine ca sînt român’. (pg. 23, pg. 46) – ‘Româna este limba în care trebuie sa încetam sa mai vorbim, sau sa o folosim numai pentru înjuraturi.’ (pg. 64) – ‘Pentru puturosenia abisala a statutului suflet românesc… spirocheta româneasca îsi urmeaza cursul pîna la eruptia tertiara, tropaind vesela într-un trup inconstient, pîna ce mintea va fi, în sfîrsit, scopita, inima devine piftie, iar creierul un amestec apos’. (pg. 49) etc..etc..

  4. ana david spune:

    este o rusine sa-l numesti pe Patapievici filosof, adica o persoana cu opera in spiritul legii morale si a cerului instelat deasupra; HRP , este un caz tipic de arivism clientelar fara carnet, amintind de odioasele personaje din romanele lui Balzac , dar si de neaosii Dinu Paturica sau Tanase Scatiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *