Herta Müller: “În România, dictatura trăieşte a doua viaţă”

Prezentă la Bruxelles pentru a-şi promova noul volum Atemschaukel (Leagănul respiraţiei),  Herta Müller a criticat naivitatea occidentalilor de a integra nişte ţări incapabile să se purifice, oferind exemplul României, unde “o mulţime de oameni care au lucrat pentru Securitate se află acum în poziţii înalte, fără ca acest lucru să deranjeze pe cineva. Nu e un lucru important pentru societate”.

“Aceşti oameni au câştigat atâta influență încât au reuşit să repună în funcţiune vechea reţea de putere, în care toţi se cunosc şi se servesc între ei. În România, dictatura trăieşte a doua viaţă. Fără ideologie. Fără socialism”, a declarat Muller, citată de EUobserver.

„Radu Tinu, în Decembrie ne-a asigurat moartea, acum ne asigură viaţa”

Scriitoarea nu s-a limitat la simpla semnalare a cancerului clientelar produs de metastazele comunismului. A mers mai departe, oferind exemplul lui Radu Tinu, ofiţerul de Securitate care planta microfoane în casa sa, în perioada în care aceasta nu evadase încă din purgatoriul României ceauşiste.

Mai mult, omul care declara anul trecut că laureata Nobelului suferă de psihoză, că exagerează în descrierea trecutului sau şi că, de fapt, Securitatea ar fi urmărit-o doar pentru că “avea legături cu spioni”. Prezenţa lui Radu Tinu în fruntea sucursalei Asirom din Timişoara (n.r. deţinută de o firmă austriacă) a fost exemplul oferit ieri de  Herta Müller la Bruxelles pentru a acuza incapacitatea României de a a-și regla conturile cu trecutul.

“M-a iritat enorm. Nu faptul că Radu Tinu există, ci faptul că el deţine acest post, că cea mai mare companie de asigurări din Austria angajează astfel de oameni. Mai mult, faptul că o persoană ca Tinu are o asemenea vizibilitate în România, acolo unde se poate exprima liber în toate ziarele. Acest lucru n-ar fi fost posibil în Germania”, şi-a încheiat acuzaţia Herta Müller.

Cunoscutul disident Doru Braia, care a trăit mult timp în Germania, fiind ţinta atacurilor Securităţii, la fel ca şi Herta şi după căderea comunismului, avea să spună despre fostul şef al Securităţii Timiş care s-a privatizat: „Ieri ne-a asigurat moartea, acum ne asigură viaţa.”

Editura Humanitas, cea care a reuşit să obţină dreptul de publicare a ultimelor cărţi în limba română de la Polirom şi care în ziua desemnării sale ca laureat Nobel, n-a catadiscit în comunicatul din dimineaţă să o prezinte printre favorite, pregăteşte Ateneul, pentru la toamnă, când va lansa colecţia de autor a laureatei Premiului Nobel. Până la aflarea veştii, cărţile sale figurau cu 5 lei pe site-ul editurii Polirom pentru a creşte imediat la un preţ corect.

Animalul inimii se află în topul vânzărilor BOOKiseala.ro

Smintitului sistem de pradă

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

38 Responsesto “Herta Müller: “În România, dictatura trăieşte a doua viaţă””

  1. munteanu mircea spune:

    Are si nu are dreptate. Este adevarat, securistii si virfurile PCR, au, din nou, puterea. Absoluta. Mult mai sofisticata decit prima data,pentru ca pot utiliza si dimensiunea economica in panoplia lor. Si pentru ca sunt recunoscuti de Occident ca democrati. Dar a refuza integrarea Romaniei in UE si,deci, izolarea tarii si populatiei, pare un interes KGB/FSB. Critica este buna, dar trebuie directionata in a forta elitele Occidentale si mecanismele UE spre respingerea tuturor celor ce au fost partasi la puterea comunista (nu vinatoare de vrajitoare, nu pedepsirea minorilor apartinind pionierilor sau UTC, nu turnatorilor minori; dar o minima verificare politica -din pacate-) si promovarea celor ce au fost victimele aparatului represiv comunist.(Si acum tot victime sunt;izolati, blocati, saraciti, haituti. Sub privirile parintesti ale Occidentului.) Ori, aici, vina Occidentuilui este uriasa. Prin nepasare, toleranta si complicitate! Herta trebuie sa-si redirectioneze tirul si sa incerce nu doar sa darime ci sa construiasca o noua Romanie in noua Europa! Izolarea noastra, nu este nici morala, nici eficienta. Doar daca ne doreste -iar- victima sigura a celor ce dau ordine si manipuleaza din umbra, la Katin.

  2. Ilă Citilă spune:

    Stimate domnule Munteanu,
    Permiteti-ne să nu fim de acord cu dvs. Herta este un scriitor, nu un politician. Inainte de a fi scriitor, este un ganditor. Un cetatean liber să-şi expună public ideile. Ea nu este politician. Dacă mâine ar candida contra unui fiu de securist nu ar câştiga. Rolul înţeleptului cetăţii este să judece, nu să organizeze cetatea. Herta nu are abilităţi de dregătoare. Nici nu e treaba ei. Cum aţi vedea-o în fruntea unei puteri pline de impostori şi de trepăduşi. Dumnezeu îţi dă harul, iar tu ca om decizi ce faci. Nu putem să o facem noi pe Herta altceva decât este. Un scriitor de geniu.

  3. geologu spune:

    Domnule Citila,
    Corect, concret, precis. Asa este. Apare, totusi, o intrebare: cum putem fi eficienti in protestele noastre din Romania? Nimeni nu se uita la ele – nici securistii, nici societatea civila, nici revolutionarii, nici militienii, nici politistii, nici sereistii, nici sepepistii, nici guverrnul, rareolri prsedintia si, din nefericire, nici massmedia – uneori. O lege a lustratiei este necesara, chiar daca este tardiva. Doar ca o recunoastere tarzie. Nu vedeti ca la 80 de ani Iliescu il cheama in Romania pe Gorbaciov sa ne spuna ca URSS habar nu a avut de ce s-a intimplat in Romania pe vremea cand el era Prim secretar al PCUS? Niet haraso.

  4. Petrisor spune:

    Pentru ca fiecare comentariu se doreste a fi o completare a dureroasei concluzii la care a ajuns nu numai doamna Herta Muller dati-mi voie sa adaug aici si faptul ca varfurile fostei Securitati sunt mentinute de clasa politica si pentru faptul ca printre ei sunt oameni care au avut si au contacte in randul omologilor din strainatate. Sau, pur si simplu, oameni cu influenta in mai toate sferele (politica, administrativa sau mediul de afaceri) din Occident au preferat sa faca afaceri cu ei pentru ca ii cunosteau, le cunosteau capacitatile si puterea de penetrare. Astfel, cele mai multe dintre privatizarile majore de pe plaiuri mioritice au fost facute prin intermediul acestor securisti ( si multe ar fi de povestit despre SIF-uri…) Fireste, ar fi ideal daca societatea noastra ar selecta cat mai grabnic bobul de neghina. Adica securistii care au facut rau romanilor(tortionarii, cei care faceau politie politica etc.) de cei care, efectiv, si-au facut datoria in interesul statului roman. La randul lor, cei din urma ar trebui sa se detaseze de primii. Totodata, Occidentul ne-ar putea da o mana de ajutor daca si-ar modifica pozitia fata de oamenii vechii Puteri prin intermediul carora afaceristi fara scrupule din Vest au dat tunuri prin Romania. Altfel, tot mai multi dintre romanii care vor sa penetreze meterezele Puterii vor face parte, vrand-nevrand, din „vechea reţea de putere, în care toţi se cunosc şi se servesc între ei” la care face referire doamna Muller.

  5. Ilă Citilă spune:

    Geologule,
    Să nu fim naivi. Prin 27 decembrie 1989 Ion Iliescu suna la Moscova pentru a spune „cine suntem şi ce vrem”. După 20 de ani avem maturitatea suficientă pentru a înţelege că ne-au păcălit. Prin schimbarea lui Ceauşescu au urmărit: „o altă Mărie cu aceiaşi pălărie”. Nu erau singuri deloc. Făceau parte dintr-un plan în care Kohl a plătit, noi ne-am eliberat şi Moscova şi-a impus cozile de topor acolo unde s-a putut. Suntem noi vinovaţi că Pleşu stătea şi era minim-moralist sau că Liiceanu îşi vedea liniştit de catedră? Câţi dintre intelectualii publici de la noi s-au solidarizat cu Doina Cornea? Câţi s-au alăturat protestelor disidenţilor? Întrebările noastre nu-şi caută răspunsuri de la personalităţile conformiste de timp şi de regim.

  6. Corneliu Zeana spune:

    Este limpede ca lumina zilei. Fostii securisti si sefii lor, maharii din partid, au ramas pe functii, fosti secretari de partid au devenit brusc profesori universitari si oameni de afaceri. Cei persecutati in vechiul regim au continuat sa aibe necazuri. Mass media este si ea acaparata de burghezia rosie. Solutia este lustratia sau o noua revolutie.Nici un parlamentar nu e macar cu numele crestin democrat. Felicitari Herta Muller, te iubim pentru ca spui adevarul si , din fericire, vocea ta se aude, nu poate fi tinuta sub calus. Corneliu

  7. Stephan Benedict spune:

    Eu consider ca prin pretentiile dinsei exagerate, doamna Hertha Muller devine un al doilea Paul Goma; vesnic nemultumita; vesnic gata sa critice. Da, intr-un fel sunt de acord cu ea, dar procesul de „asanare” nu poate avea loc de sus in jos. Ceea ce nu pricepe dinsa este ca societatea romana nu are cum sa termine cu securistii, fiindca aceastia nu pot fi pusi la zid si executati decit intr-o adevarata dictatura. De peste 20 de ani dinsa trebuia sa fi invatat ca vechea generatie, ca si in celelate foste „tari fratesti”, nu se va putea schimba decit cu scurgerea vremii si cu aparitia unor oameni cu mentalitate noua, proces care ia timp. Alt fapt gresit al dinsei este ca traim o a doua dictatura. Nici pomeneala. Dinsa a uitat ca in perioada lui Ceausescu nimeni nu misca un deget. Aia era adevarata dictatura. A o compara cu cea de azi este o mare injustitie.

  8. Corneliu Zeana spune:

    Am primit telefoane, mesaje etc relativ la fostii secretari de partid, dei care dirijau securitatea, referitor la cei ajunsi profesori universitari. Cum? prin falsuri grosolane in dosare, prin plagiat, fals stiintific etc, toate nesanctionate. Un exemplu: Maria Dorobantu, actual profesor la Spitalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, larg mediatizata pentru falsificarea dosarului de concurs s.a. Plagiatul a devenit o boala nationala, consecintele sunt dezastruoase, nu numai pe linie de invatamant. Ca si diplomele si titlurile false.Fara exigente morale, societatea se prabuseste.

  9. Ilă Citilă spune:

    În cartea lui Ghilezan „Hoţia la români” scrie un capitol întreg despre cazul Beurean, un ministru a plagiat, studenţii au trebuit să înveţe după lucrările sale furate şi nu a păţit nimic.

  10. Dinu Gindu spune:

    De acord in mare parte cu doamna Muller, si anuma ca sistemul s-a reinventat si conduce … insa Romania nu inseamna numai ei.. Noi, ceialti, majoritatea… care de facto reprezinta Romania ce vina avem? Mesajul dansei poate ne afecteaza mai mult pe NOI decat pe ei.

  11. Chrome spune:

    Vad pe aici numai indivizi care ar fi gata, la un semn „de sus”, s-o deporteze pe Herta Müller, asa cum au facut si cu Paul Goma. Mai rasfirati, tovarasi oranjgutani, mai rasfirati! Acum sunteti la putere 100% si aveti treaba multa: sa furati dupa pohta sufletului! Care si cat este…

  12. spica spune:

    Draga Herta, collega noastra intru scris, cuvintele te vor imbraca intr-un halou, dar nu te vor vindeca de fuga ta din amantul ce te-a nascut. Revina-ti un pic si stai cu talpile pe tarana tarii numita Romania. Si lasa-te purificata!

  13. Liliana Bertea spune:

    Stimate domn Ila Citila, poate reusiti sa ma faceti sa inteleg pe ce criterii un comentariu este admis sau respins, pe acest site ? Nu as dori sa ramin cu impresia gresita ca va deranjat comentariul meu referitor la Herta Muller, care ieri aparuse si azi a disparut.

    Va multumesc.L.Bertea

    Va multumesc.

  14. Ilă Citilă spune:

    Stimata doamna Liliana Bertea,
    Spamurile ne-au dat bătăi mari de cap în ultima perioadă. Din greşeală s-a şters postarea domniei voastre. Am fi recunoscători dacă aţi putea să-l mai postaţi o dată. Nu respingem nici un comentariu. Suntem pentru pluralismul de idei.
    cu respect,
    Ilă

  15. camian spune:

    Dictatura traieste a doua viata si se numeste globalizare. Este o dictatura pervertita, care iti da o iluzie de libertate, care in esenta este rasturnata in mod sinucigas.

  16. simona spune:

    o actiune de purificare a incercat Hitler cu evreii.Herta Muller a inceput sa vorbeasca despre lucruri care o depasesc.

  17. Mircea O spune:

    Este bine ce face Hertha.
    Pe de altă parte, pentru a conduce România de azi (şi nu aceea din vise) există o fişă a postului, de care foştii securişti sînt mai apropiaţi ca fire. Eu nu aş putea să fac ce fac liderii noştri (nu uitaţi: aleşi!) – îmi recunosc astă limită, astă neputinţă.
    În rest, vine criza, este criza, dar mă interesează cum să-mi dreg eu viaţa, unde nu am umblat în mine, la ce nu m-am adaptat – în sensul benign. Îi las pe alţii să ţipe după asistenţa statului.

  18. dominic diamant spune:

    D-na Herta Muller scrie,primeste premiu dupa premiu,face cinste spiritului european

  19. dominic diamant spune:

    Nu stiu de ce am fost intrerupt.Deci,dupa cele deja scrise continui prin a spune ca atunci cand scriitoarea pune degetul pe rana,aratand disfunctionalitatile regimului politic din Romania,apar,din pacate,tot felul de ilustri anonimi, care s-o judece si arate cum ar fi trebuit sa se pronunte.E trist ca se intampla asa.Si e pacat ca marii nostri scriitori si intelectuali nu se prea vad in Agora,tocmai atunci cand ar fi cazul.Punct.

  20. toma florin spune:

    O mare scriitoare, un mare Adevar…
    Dictatura prostiei si falsurilor este promovata, sustinuta si chiar intretinuta, iar la un ciclu electoral votata.
    Romanii sunt prea ocupati sa respire (liber) si nu inteleg ce va urma, dar le place.
    Romanii sunt prea obositi sa mai conteste, sa mai lupte pentru binele lor, ale aproapelui, dar le place.
    Romanii urmaresc cu gratie toate emisiunile TV, pana la epuizare, asistand la politici de budoar, maltratarea limbii romane, lupte de interese date doar de fatada, fiindca politicienii si securistii se pupa zgomotos- de cate ori au ocazia, dar le place.
    Dar ce stiu sigur ca nu le place este prezenta securistilor tradatori la butoane…

  21. adelina spune:

    Herta Muller uita ca si in germania schibarea s-a facut cam in 20 – 25 de ani si cu ajutorul societatii civile nicidecum al politiecienilor. Domni ofiteri nazisti, mai mult sau mai putin implicati in faptele de razboi (luati drept eufemism), detineaua si prin 1970 – 1975 pozitii bune in firme si companii de succes ale economiei germane si europene. Domnilor, istoria sta marturie, corb la corb nu-si scoate ochii. Au platit cei mai mari, aia mijlocii si mititeii au fost lasati sa ajute fortele implicate in reconstructie. Si-apoi, in toat exista o elita, doar n-oti vrea sa conduca o tara un neica sau o tanti oarecare din talpa tarii?!?! Hai sa fim rezonabili, doar ne dam ‘telectuali.

  22. nae din craiova spune:

    total gresit!dictatura in romanica nu a murit NICIODATA.herta are dreptate in mult mai multe privinte.am ras cind am citit romanul sau pentru care a primit premiul si nu pot sa nu constat ca la 20 de ani de la marea inghesuiala din 89,vorbesc cu asociatul meu cu telefoanele mobile ascunse in frigiderul din birou.

  23. ion flueras spune:

    Va rog sa-mi trimiteti o adresa in care va pot fi sigur ca veti primi cartea mea „Destin” care va autentifica cele afirmate mai sus!Astept urgent!

  24. ion flueras spune:

    Doresc o adresa la care sa va scriu!

  25. Ilă Citilă spune:

    Marius Ghilezan Str. Academiei nr. 35-37, sc B, ap 33, sector 1, Bucureşti. E şeful nostru

  26. Viorel Trandafir spune:

    Dar acestea nu sunt nume şi email? E drept că sunt cam ageamiu cu mânuirea acistui obiect electronic, dar iată mai sus nuemele şi email-ul. Să trăîiţi bine!

  27. Vasilescu Alexandra spune:

    CU DEOSEBITA APRECIERE DISTINSA DOAMNA ARTISTA HERTA MULLER !
    SUNTETI UN MIT LITERAR AL GENERATIEI SECOLULUI 21 , PRIN STILUL SCRIITORICESC ADOPTAT !
    PERSONAJUL FICTIV , SE INCADREAZA IN TIPARELE CUNOASTERII ARTEI LITERARE DIN PERIOADA MODERNA A LITERATURII POST DECEMBRISTE .
    ACEASTA TEMATICA CU PREZENTAREA UNUI PERSONAJ FICTIV , POETUL OSKAR PASTIOR ADUCE ORIGINALITATE SI DESCHIDE DRUMUL ROMANULUI MODERN !
    EXPERIENTA TRAITA IN LAGARELE SOVIETICE DE CATRE LEOPOLD AUBERG , IN VARSTA DE 17 ANI DESCRIE DRAMA CELUI DE AL II – LEA RAZBOI MONDIAL !
    VA DORESC PE ACEASTA CALE MULT NOROC , SANATATE , SUCCES IN NOILE PROIECTE !
    CU RESPECT !
    Alexandra Vasilescu

  28. tanase marian spune:

    excelentei sale doamna herta muler,.cu respect ,va dau dreptate, este la fel de rau ,.scuze pentru scrisul dificil,,nu agtamat,, am o disfunctie neurologica de la un ,,a. v. c. ,, de acum sase ani cand un colonel dr. de la spitalul m. i. mi a spus fara sa se apropie de mine,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,.poza an dr. mengele criminalul an serie al istoriei, mai recent acum doua luni un criminaldr. de la climica fundeni m a dat afara an strada cand desi nu pot merge ca si acum la o recaderea bolii zerou tratate,. ma dat afara an strada cand i am povestit drama de la ,,m. i. ,. sunt sigur,ca ne cunoastem doamna eu v am invitat sa participati la un proiect numit,,capsula timpului…2008…2500 o lucrare serioasa tehnic un mic monument an aceasta lume mica titusi esste mai rau acum cand acesti bezmetici dispun de toate,….mie mi se fura 70 de roni la c. a. s. an vreme ce nu mi se ofera nimic, fisa mea medicala o am acasa ,,rusine romani rusine romania,,……. eu am lucrat la s. t. s. ,am urat vomuniismul an89 am facut gesturi chiar si ante89 pe care nici acum dupa 21 de ani ni le pot descrie,.,..am fost mutay an 89 dintr un laborator demn antr un subsol murdar suportand asta pana la trecerea an rezerva si urmarit dec215,. drama anbolnavirii mele spune totul,…cu respecr buna doamna ,.cu sarutari de maini,…………..ante s. t. s. eu am lucrat la o centrala electrica,,c. e. t. ,, bucuresti sud unde am avut ca sef un domn inginer german la origine emigrat an germania, si greu ancercat la monentul plecarii,. tot ce am anvatat de la acel om rar antalnit nu am putut aplica an viata mai apoi,cu respect doamna,.nihill sine deo,…

  29. tanase marian spune:

    excelentei sale doamna herta muler,. astazi este ziua mea de nastere buna doamna, amplinesc 64 de ani,. sper sa fie o zi norocoasa , fevin cu rugaminra de a mi onora ,,capsula timpului 2008…2500 cu acceptia dumneavoastra ,. soer acest lucru dub suflet sunteti geniul bun al acestei lumi mica totusi,sunteti desigur prin premiul de mare notorietate p;primit si un erou national al nostru ,alaturi de marele savant george emil palade,,……pe mine de mic copil ma fascinau aceste analte si unice distinctii ,,nobel,, acolo an micul meu monument se afl DEPUS UN JURNAL INTIM,,O VIITOARE CARTE DESTINATA,.UMANITATII SECOLULUI 25 CARE ANSUMEAZA UN VOLUM DE CATEVA MII DE PAGINI,. ESTE DARUL MEU FACUT SECOLELOR URMATOARE,…. EXCELENTA VOASTRA DOAMNA HERTA MULER SUNTETI DEJA O SOMITATE MONDIALA ,…………. SA NE ANCLINAM CU RESPECT SI AN HATA MEMORIEI SACRE A PARINTILO VOSTRII,.INDIFERENT UNDE SUNT,DUMNEZEU SA I ODIHNEASCA,.NIHIL SINE DEO,………

  30. TANASE MARIAN spune:

    EXCELENTELOR VOASTRE DOMNILOR MODERATORI , EU AM REVENIT A SCRIE AICI DUPA CEVA TIMP,.ROG DIN SUFLET SA FIU AJUTAT CA ANSCRISUL MEU SA AJUNGA AN FAYA OMULUI DE GENIU HERTA MULER,. SPER ANTR O COMUNICARE,……….. si o colaborare an aceasta directie cu domnia sa,…..,,tanasemarian251146@yahoo.com,,

  31. tanase marian spune:

    cer iertate excelentelor voastre,,o mica lacuna.daca ami permiteti,,numele domnului inginer sef laborator m. t. a. de la c. e. t. bucuresti sud care a emigrat an germania este,,domnul inginer berwanger valter un nume ca predestinat firii si educatiei germane,un om unic,.avea cam 37 de ani cand a emigrat si a suportat cum am auzit eu consecintele de rigoare,.anjositoare,..cinste acestui om si memoriei sale,….multumesc pentru permisivitate,…….

  32. tanase marian spune:

    excelentele voastre domnilor moderatori, am o rugaminte de suflet si din suflet,.scoateti de pe site, chipul acela macabru al securistului ,,radu tinu,, care impieteaza batjocoreste numele sacru al unui om de geniu si laureata a unui premiu de mare valoare spirituala si nu numai ,,nobel,,. daca te uiti bine la acest imbecil care se lauda cu ineptiile sale ,are o grimasa hada nonvalorica notiunii se om,. o masca tiranica care asi trimite an continuare nuantele sale nocive si nu numai,…multumesc pentru o posibila ,,luare an consideratie a propunerii mele,.nihil sine deo,.

  33. tanase marian spune:

    excelentele voastre iata si concluzia trista dar adevarata,…………..LATRAM PE SITE URI DAR NU SE REZOLVA NIMIC AN SPACRRUL PERSONAL eu am scris de ani buni o mare problema de sanatate ,.astfel un medic beat mi a spus ,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,………….iar recent un doctor un derbedeu m a dat afara an strada din spitalul fundeni si nimeni nu s a sesizat,,.asadar un latrat de doi bani dragi concetateni,.an alta tara democratica,nu glumesc la amaraciunea mea nu pot glumi,,.ar fi demisionat ansusi ministrul sanatatii,.asadar rusine romani rusine romania halal tara,………..

  34. maria spune:

    Voiam sa scriu ceva usturator . Cine suntem noi ?Suntem cei care am trait in Romania comunista ,suntem cei care inca traim in Romania .Suntem cei care iubim Romania cu bune si rele si care nu am parasi-o nici pentru zece mii de Nobel .Singuratatea nu este o boala , este ceva uman .
    Pana sa i se acorde premiul Nobel ,sincer nu am stiut cine este Herta Muler ,si mai sincer nici azi nu stiu cu-adevarat cine este si de fapt ce anume doreste concret .Sa ne denigreze? De ce nu meritam nimic ?
    Oare suntem singurul popor care a fost comunist?Suntem chiar atat de rai?
    Ma intreb cine este mai rau : noi ca am trait in lipsuri si teroare atata amar de vreme sau cei care ne doresc Tara ,iar pe noi ne vor sclavi in tara noastra?Cine a facut sa cada zidul asta ?Noi eram prea mici pentru a porni o lupta cu comunistii . Lacomia marilor puteri se vede aici ,in tot ceea ce se intampla in Romania .Si nu numai ,dar toti vom fi rasplatiti dupa fapta ,rasplata .Ne da Dumnezeu atat cat putem duce ,va veni o zi cand toti vom raspunde pentru faptele noastre ,la judecata de apoi .

  35. ariaDna spune:

    stimata Doamna Maria, cu tot respectul, mai documentati-va inainte sa va exprimati o parere! Faptul ca nu ati auzit de Herta Mueller nu este o scuza pentru ignoranta in care va aflati. Sa vii dupa 20 de ani sa arati cu degetul pe cineva care demasca odiosenia comunismului/securitatii si nu pe odiosii comunisti securisti, intrece orice masura! Cu regret va anunt ca tara asta pe care o iubiti Dvs asa de mult si cu bune si cu rele merge PROST din cauza unor oameni ca Dvs., care traiesc ignorand continuu ce este bun si autentic si aplaudand ce este prost si mincinos.

  36. MIO spune:

    NOI SUNTEM VINOVATI CA NU NE-AM DAT SEAMA CA RUSII AU FACUT CU NOI LUCRURI GROAZNICE TIMP DE 70 DE ANI:CARE SUNT RUSII DINTRE NOI ? CARE SUNT ACEEIA CARE AU VRUT SA ARATE LUMII INTREGI CA SUNTEM PROSTI SARACI BARBARI INUTILI NEIMPORTANTI HOTI RAI CRIMINALI VIOLATORI TOATE NI SE TRAG DE LA RUSI ! TREBUIE SA AVEM GRIJA DE ROMANII NOSTRI SI DE ROMANIA ! FERITI-VA DE MOGULI DE OLIGARHI DE RUSI DE RUSOFONII CARE NE CALCA IN PICIOARE DE 70 DE ANI ! SA NE TREZIM ODATA SI SA-I ELIMINAM DIN FUNCTIILE CHEIE PE RUSI !

  37. tanase marian spune:

    rusii doamnelor si domnilor au suferit un cosmar sa nu i criticam prea excesiv,, vad doar caacum dupa zecile de ani crimele naziste sunt nimicurian fata tragediei unui popor rus,, o lume de cosmar,doamnelor domnisoarelorsi domnilor stti cum ne alinta homosexualul acela,,n. c. munteanu,, de la europa lbera nimic nou sub soare,,.sa adulam asadar ca si merite ale poporului german domeniul an carecexceleaza cel tehnic,,…….nihil sine deo,,.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Herta Muller, un fel de Julia Kristeva? « MIRUNA VLADA. dincolo de extrauterinitate - [...] straniu. Nu deschid bine mailul si vad un mesaj pe Reteaua literara ce trimitea catre titlul: “Herta Muller: În…
  2. Pentru copilul din tine! « Cronicile unui psihoterapeut - [...] o viata decenta. Imi vine sa spun ca societatea noastra nu a iesit inca din comunism. Asa cum si…
  3. Cronicile unui psihoterapeut Pentru copilul din tine! - [...] o viata decenta. Imi vine sa spun ca societatea noastra nu a iesit inca din comunism. Asa cum si…
  4. Pentru copilul din tine! - Cronicile unui psihoterapeut - [...] o viata decenta. Imi vine sa spun ca societatea noastra nu a iesit inca din comunism. Asa cum si…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *