Hannah Arendt – Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului

1Procesul lui Eichmann — un pretext pentru un studiu amănunţit al întregului context european din anii 1939-1945 şi pentru o încercare de a determina rădăcinile răului. Refuzând să se limiteze la un raport sec, caracteristic unui corespondent de presă, Hannah Arendt formulează o întreagă teorie, a „banalităţii răului”, şi creionează o tipologie umană fabricată în matriţele mediocrităţii şi indiferenţei care îi susţin perpetuarea.

„Un volum remarcabil, răscolitor.” (Stephen Spender, The New York Review of Books)

„O analiză profundă si bine documentată a problemelor ridicate de procesul lui Eichmann şi a contextului istoric în care s-a desfăşurat acesta. Cartea are menirea să ne pună pe gânduri şi să ne tulbure conştiinţa.” (Hans Morgenthau, Chicago Tribune)

Hannah Arendt s-a născut la Hanovra în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârşit prin a-şi lua doctoratul în filozofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl şi Jaspers. A fost arestată de Gestapo în 1933, a reuşit să scape şi s-a refugiat în Franţa.

de acelaşi autor:

Făgăduinţa politicii

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *