Grigore Cartianu – Sfârşitul Ceauşeştilor

19.99 – 14.00 Lei

„Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat“, scrie istoricul Alex Mihai Stoenescu în prefaţa volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor“. O carte de referinţă, Sfârşitul Ceauşeştilor de Grigore Cartianu este prima apariţie din cadrul Colecţiei „Bestseller Adevărul“.

Volumul, apărut în condiţii grafice excepţionale, urmăreşte firul vieţii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, de când acesta se subţiază periculos, spre sfârşitul anilor ’80, şi până când se rupe brutal în ziua de Crăciun a anului 1989.

Grigore Cartianu reuşeşte o dublă performanţă: descrie cu precizie de cronicar evenimentele care au dus la prăbuşirea dictaturii comuniste şi, în acelaşi timp, se apropie de cele două personaje tragice, umanizându-le. În faţa morţii, chiar şi tiranii redevin oameni: se tem, speră, gâfâie, mănâncă, respiră, suferă. Cartianu surprinde toate aceste trăiri, de parcă s-a transformat într-o muscă şi, timp de aproape patru zile (22-25 decembrie 1989), nu s-a dezlipit de pe gulerul paltonului, cămăşii sau mantalei lui Nicolae Ceauşescu.

O imagine mult mai amplă a Revoluţiei, Sfârşitul Ceauşeştilor este o carte consistentă, de peste 500 de pagini, care explică nu doar cum a căzut Ceauşescu, ci şi ce forţe – interne şi externe – au contribuit la prăbuşirea sa. E o temă pe care politicienii, juriştii şi majoritatea istoricilor au ocolit-o, considerând-o delicată sau chiar periculoasă, dar pe care Grigore Cartianu o tranşează fără să-i tremure mâna. De altfel, istoricul Alex Mihai Stoenescu observă în prefaţa volumului: „Grigore Cartianu a găsit numeroase amănunte pe care istoricul şi juristul le ignoră. Din acest punct de vedere, imaginea despre evenimentele din decembrie 1989, din România, este la el mult mai amplă şi, totodată, mult mai aproape de actorii lor: oamenii.“

La fel de ferm este autorul şi în privinţa zilei de 25 decembrie 1989: proces stalinist, urmat de asasinat politic. Detaliile „Operaţiunii Târgovişte“ demonstrează clar că echipa trimisă de la Bucureşti, la comanda trioului Ion Iliescu – Nicolae Militaru – Silviu Brucan, avea o misiune precisă: judecarea sumară şi executarea pe loc a soţilor Ceauşescu.

Pentru a reuşi o construcţie credibilă, autorul apelează la mărturii şi la documente. Cartea abundă în surse istorice şi reportericeşti, citate cu scrupulozitate. Se poate spune că Sfârşitul Ceauşeştilor are un autor şi câteva sute de coautori. Din acest punct de vedere, demersul lui Grigore Cartianu este inatacabil.

Asta nu înseamnă că nu vor exista contestatari! Multe dintre personajele cărţii sunt în viaţă, iar felul în care le prinde Cartianu în „insectarul“ Revoluţiei şi al loviturii de stat nu va fi tocmai pe placul lor. Autorul este însă ferm: „Important e ca volumul de faţă să fie pe placul adevărului şi al cititorilor, nu al celor care, din interes, încearcă să răstălmăcească istoria. Ne-au minţit destul, ajunge!“.

De acelaşi autor

Crimele Revoluţiei

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Grigore Cartianu – Sfârşitul Ceauşeştilor”

  1. cristian spune:

    Pe cand un film artistic dupa aceasta carte? Scenariul ar fi excelent, si ar fi o provocare pentru un regizor. Curios ar fi, cine ar juca rolul lui Ceausescu, dar si al lui Ilescu? Sigur am avea succes cu un asemenea film pe la diverse festivaluri….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *