George Banu, laureat al Marelui Premiu al Francofoniei

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU - GEORGE BANUTeatrologul George Banu, membru de onoare al Academiei Române, a fost laureat săptămîna trecută cu Marele Premiu al Francofoniei. Distincţia se acordă anual de Academia Franceză cu scopul de a recompensa susţinătorii activi ai francofoniei în domeniul cultural.

George Banu, autor a numeroase cărţi de teatru consacrate scenei moderne şi maeştrilor săi, a avut un rol important cultivînd ani la rîndul legătura între culturile celor două ţări, Franţa şi România. Teoretician şi eseist, George Banu are un rol de referinţă în teatrul european.

George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Tra­vail théâtral şi a fost redactor‑şef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicată de Théâtre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Aca­demiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Critici­lor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al aces­teia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activi­tate. Conduce revista Alternatives théâtrales şi coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes‑Sud. A pri­mit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Române.
George Banu este totodată Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, Premiul Criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *