Frank Herbert – Dune (Colecţia Adevărul) 2 volume

Acţiunea romanului este plasată în viitor, peste multe mii de ani distanţă de timpurile prezente. În timpul scurs până atunci, omenirea va fi făcut progrese mari, între care notabil este faptul că a reuşit să populeze mai multe planete din Univers. Acestea sunt conduse de Case nobile subordonate unui guvernator universal, împăratul Shaddam al IV-lea.

În societatea acestor oameni ai viitorului, ştiinţa şi tehnologia sunt cu mult evoluate faţă de timpurile noastre, cu toate că folosirea computerelor şi a oricărei inteligenţe artificiale este interzisă. Acestea sunt înlocuite de fiinţe umane înzestrate cu o inteligenţă extraordinară.

Dincolo de toată această evoluţie, specia umană păstrează chiar şi peste mii de ani o slăbiciune care îşi pune pregnant amprenta asupra tuturor evenimentelor prin care trec personajele. Este vorba despre lupta pentru putere. Între Casa Atreides şi Casa Harkonnen există o rivalitate pe care împăratul o speculează. El îi face Casei Atreides un cadou: stăpânirea planetei Dune, cea mai importantă planetă a imperiului şi sursa melanjului, un drog care prelungeşte viaţa oamenilor, asigură transportul interstelar la viteze mal mari decât viteza luminii şi le oferă oamenilor posibilitatea de a ghici care dintre posibilităţile multiple de evenimente viitoare are cele mai multe şanse să se producă.

Întregul Univers este dependent de melanj. Absenţa lui ar duce imperiul intr-un blocaj de nedorit. Astfel, oamenii viitorului trec prin experienţe dintre cele mal ciudate şi mal de neînchipuit in încercarea de a menţine liniştea şi bunăstarea imperiului.

De acelaşi autor

Dune

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *