Dumitru Ţepeneag – La belle Roumaine

CarteCine este „la belle Roumaine„? La Paris, se numeşte Ana, este blondă, are o haină de blană argintie, este amanta rusului Iegor – căruia îi povesteşte copilăria ei din România, alături de părinţii persecutaţi de regimul comunist -, o visează Jean-Jacques, patronul cafenelei, şi pozează îmbrăcată într-o „belle blouse roumaine” pentru pictorul Edouard. La Berlin, se numeşte Hannah, este brunetă şi este amanta a doi prieteni filosofi, Johannes şi Dieter, cărora le povesteşte destinul ei de evreică din România, al cărei tată a murit la Auschwitz. Femme fatale, româncă frumoasă, misterioasă, semănând cu actriţele de dinainte de război, atrage privirile bărbaţilor oriunde se duce: în cafenea, în metrou, în tren, la poliţie.

Eroina din cartea lui Dumitru Ţepeneag va muri în final? Dacă da, cine e criminalul? Răspunsul îl găsim, evident, în roman: „Şi ce-mi pasă mie cine a săvârşit crima! A săvârşit-o autorul! El e criminalul. Iată adevărul gol-goluţ.”

De acelaşi autor

Zadarnică e arta fugii

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *