Dragan Stoianovici – Din cuprinsul logicii. Priviri istorice şi critice

1În binecunoscutul mod de organizare a materialului logicii asertorice de bază, analiza propoziţiilor compuse şi a inferenţelor cu ele constituie nivelul cel mai elementar al teoriei logice, care nu presupune ideile de predicat şi cuantificare, prin care se exprimă generalitatea. De aceea este şi expus în ordine primul, înaintea acestora. În ordine epistemică, însă, sau în ordine pragmatică, operarea cu compuşi verifuncţionali presupune credinţe generale şi aptitudinea de a le instanţia, adică de a formula propoziţii compuse singulare sprijinite pe ele. Într-o formulare mai concisă şi mai pregnantă: din perspectiva logicii, analiza propoziţiilor moleculare şi a raţionamentelor cu ele este considerată primordială faţă de teoria cuantificării şi presupusă de aceasta. Pe când dintr‑o perspectivă epistemologic-pragmatică, invers, primordială ne apare a fi operarea cu generalităţi, iar formularea şi utilizarea de propoziţii compuse ni se înfăţişează ca un pas secund şi dependent de aceste generalităţi.
Eminescu a avut de făcut faţă uneia din acele situaţii absurde când o idee adevărată este anevoie de susţinut pentru că aparenţele favorizează opinia contrară; iar strania situaţie apăruse din vina lui Maiorescu. Într-un cuvânt, poetul era de părere că Maiorescu s-a expus singur — dintr-o regretabilă neglijenţă — unor bănuieli sau unor clevetiri nesin-cere ale adversarilor săi politici, dar pe de altă parte avea certitudinea că eminentul profesor nu era nicidecum un plagiator, iar manualul său de logică reprezenta la noi, în raport cu scopul în care fusese scris, o lucrare cât se poate de valoroasă. În contra-recenziile sale, aşadar, Eminescu era convins că apără o cauză dreaptă, dar simţea totodată că şansele de a-i convinge pe ceilalţi de acest lucru nu sunt, din păcate, foarte mari.

Order Din cuprinsul logicii. Priviri istorice şi critice Preţ @ RON25,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *