Cum îi cerea Andrei Pleşu lui Ceauşescu reabilitarea?

Gabriel Andreescu a dezvăluit încă din 2004, în publicaţia Timpul din Iaşi, existenţa a două scrisori pe care Andrei Pleşu le-a adresat lui Nicolae Ceauşescu, asta ca o replică la acuzaţiile lui Gabriel Liiceanu, prietenul directorului de la Dilema veche, aduse lui Marino că a i-a scris lui Dumitru Popescu-Dumnezeu. În 1983, pe vremea când era angajat al Institutului de Istoria Artei şi avea funcţia de secretar al Biroului Organizaţiei de Bază, Andrei Pleşu a participat la o şedinţă de meditaţie transcedentală. După ce Elena Ceauşescu s-a supărat pe aceste acţiuni care ieşeau din linia partidului, marele cărturar de azi, pentru a nu-şi pierde sluja a făcut un memoriu, conform celor recunoscute de domnia sa, prin care îşi cerea realibitarea.

Acum, cind (Meditatia transcendentala – n.r.) a fost demascata ca secta cu activitate diversionista, imi dau foarte bine seama de gravitatea implicarii mele. (…)
Este de la sine inteles ca daca as fi stiut atunci ceea ce stiu astazi (…) n-as fi intirziat nici o clipa in sala de conferinta si as fi adus la cunostinta organizatiei de baza opiniile mele critice. Vreau sa sper ca punindu-se in cumpana bunele mele intentii (…) si lipsa de vigilenta de care am dat dovada, Conducerea de Partid si de Stat va socoti ca imi poate acorda sansa sa ma reabilitez.


Andrei Plesu afirma si ca la respectiva intrunire a Meditatiei transcendentale nu a luat “nici un angajament cu nuanta politica sau religioasa care sa contrazica adeziunile mele reale la statutul PCR si la Constitutia tarii. (…

) Apelez, tovarase Secretar General, la dreapta dumneavoastra judecata si la intelegerea dumneavoastra omeneasca, rugindu-va sa dispuneti rediscutarea cazului meu”.

Asta ca o probă clară a „dizidenţei” sale.

Gabriel Andreescu studiază de ani buni la CNSAS dosarul Noica. Încă din anii ’60 lipsesc piese care ar dexvălui identitatea informatorilor. Conform opiniei sale, cu greu se va afla ceva relevant pe seama activităţii discipolilor săi Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. Au avut suficient timp şi relaţii pentru a face curat prin dosare. Nici lui Ion Iliescu nu i s-a găsit nimic. Aşa că rămânem doar cu ce ni se livrează de către SRI, via CNSAS.

„Aşteptam încă de atunci să vă enervaţi mai mult”, zicea Herta Muller.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Cum îi cerea Andrei Pleşu lui Ceauşescu reabilitarea?”

  1. cati spune:

    ce zici?

  2. Groza Mircea spune:

    Mergand pe aceasta linie,ce observam ca: Plesu este prieten cu Patapievici(fost sef la ICR)care trimite doi discipoli la Berlin(Andrei Cornea si Sorin Antohie)pentru o discutie despre democratie.Herta Muler intreaba:de ce ai trimis pe acesti doi informatori .La care Patapievici raspunde;am trimis inteligenta.In concluzie:La vremuir noi tot noi ,copii nostri sefi vostri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *