Daniela Bîrzu – Trandafiri pe viscere

1Trandafiri pe viscere creează o lume distopică, în care afecțiunea este înlocuită de servere vimeo și clipuri vevo, păstrînd reminiscențe din universul lui Bradbury. O lume high tech care înghite umanitatea și care, în sclipirea și așa-zisa sa perfecțiune, scapără așchii dintr-un organism deja bolnav și ruinat. Cu al doilea volum de poeme, Daniela Bîrzu încearcă revitalizarea expresiei poetice, construind în jurul unui oraș de pînză și a unui cuvînt, a fi, interiorul fragil, în care conjugării i se neagă individualitatea și identitatea. Fracturată de coduri și tipare, în această lume părăginită, Rosamund încearcă să acordeze acestei falii un suflu, o conștiință, o anima. (Medeea Iancu)

În rochia ei cu elefanți, Rosamund plutește în fiecare dimineață pe deasupra lumii, privind în jos la orașul în care „o așteaptă o casă o stradă un loc gol”. Rosamund, femeia copil care iubește-trăiește îmbrățișând neînfricat culori, obiecte și sentimente, există pentru că „o ființă frumoasă se naște de fiecare dată când credem/în ceva”. Feminină, nostalgică și vizuală, poezia Danielei Bîrzu ne spune o poveste despre iubire, amintiri, timp și vise. Nu te întreba de prea multe ori cine e Rosamund – doar viseaza puțin, „până când or să mai rămână/dragostea, cărțile anticariatelor/toate poveștile frumoase & /dark prinse-ntre-ziduri. (Cristina Nemerovschi)

În volumul Trandafiri pe viscere, poeta Daniela Bîrzu întretaie în viziune proprie expresionismul și gothic-ul pentru a realiza imagini poetice unice, proiectate într-un cinema suprarealist. Sunt două filme amestecate, unul carnal, de o violență neobișnuită pentru lirica feminină, apoi „contrabalansul /vine seara cînd cablurile chitărilor electrice/sunt împînzite peste clădiri”, emoția percutantă, precisă asemenea inciziei chirurgicale, care translează înspre o dragoste anxioasă, dar salvatoare. Daniela Bîrzu este un Karel Čapek care vrea să învețe roboții să iubească. (Leonard Ancuța)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *