Dan Herciu – Jama

1Taxa pe viciu (2009) este singura carte de versuri între cele douăzeci şi patru care au câştigat Concursul de debut al Filialei Cluj a USR din 2005 încoace. Juriul a fost cucerit de încrederea necondiţionată în poezie a debutantului, dar mai ales de dezinvoltura cu care traversa spaţiul poemului, hărţuindu-i liber şi cu umor conţinut sensurile. Versurile monotone şi surprinzătoare în chiar aceeaşi clipă, naive cu tâlc şi improvizate cu schepsisprecum refrenele de jazz, mă duceau cu gândul la jam-session-urile lui Jack Kerouac, la pasul legănat, mărunt, de swing. Datele esenţiale ale portretului pe care i-l făceam atunci în textul escortă au rămas, constat, aceleaşi. Însă, în atingere cu ceea ce s-ar putea numi şcoala de poezie sibiană de azi, gureşenia sa a căpătat patină, deplasările metaforale – o disciplină nouă, experimentele – un alt cadru, nu constrângător, ci promiţând o apartenenţă cu referinţe consistente şi chiar cu program. Ceea ce nu-i rău deloc.

Irina Petraş

Cu Jama Dan Herciu e (abia) la a doua carte. Dar, ce-i drept, asta după ce și-a încasat taxa pe viciu, ca orice instituție serioasă a fiscului, de două ori (odată în 2009, odată în 2010). Ar fi putut-o încasa și a treia oară, căci destule din fenomenologia ironică a madrigalului din prima carte revin în a doua. Asemeni celebrului australian care nu putea scăpa de vechiul bumerang, nici Dan Herciu nu poate scăpa de ludica din spitalul amorului. Căci cam acolo (într-o clinică a erosului) își face el jocurile și mendrele, totdeauna pe linia dintre frivolitate și dramatic, dintre inteligența paradoxurilor și iradianța subterană a angoaselor. Poemele de acum sunt însă mai aproape de fluxul anxios al cotidianității, de posibila implozie a realului. O implozie controlată însă de inteligența care imprimă ritmul inserțiilor angoasante și al decompresiei ludice.

                                                                                                                             Al. Cistelecan

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *