Cum poate fi benefic cititul înainte de culcare?

carteFiecare persoana are nevoie de un somn odihnitor și liniștit, iar pentru asta este important să iși construiască obiceiuri sănătoase înainte de a merge la culcare. Cititul în pat este unul dintre lucrurile care o pot ajuta să dormă suficient sau să adoarmă chiar și atunci când suferă de insomnie. Ce alte beneficii mai are cititul în pat și ce trebuie făcut?

Studiile arată că cititul înainte de culcare poate ajuta la vindecarea depresiei și poate reduce anxietatea, fiind o alternativă excelentă a terapiei sau medicației. În același timp, cei ce suferă de insomnie pot rezolva această problemă dacă citesc cel puțin o oră în fiecare seară. Mai mult de atât, este demonstrat științific că excesul de cortizol poate duce la probleme precum stres cronic, depresie și probleme intestinale, dar toate acestea pot fi prevenite cu ajutorul cititului care reduce nivelul acestui hormon. Mai este nevoie și de alte motive? Ei bine, chiar și problema sforăitului poate fi rezolvată dacă s-ar dedica puțin timp cititului chiar înainte de somn; mulți oameni sforăie atunci când sunt stresați, dar o carte bună poate facilita schimbarea dispoziției în doar câteva minute.

Desigur, cititul înainte de culcare nu este suficient pentru a avea parte de odihnă. Alte aspecte sunt, de asemenea, importante și trebuie luate în considerare. Mirosul camerei în care se doarme este, deși neglijat, un factor hotărâtor în ceea ce privește calitatea somnului. Pentru a dormi suficient și calitativ se pot folosi diverse uleiuri esențiale precum uleiul de levănțică Nu Skin. Este suficientă presărarea câtorva picături de ulei pe pernă sau într-un vaporizator pentru uleiuri esențiale.

Un alt impediment în calea unui somn liniștit este folosirea dispozitivelor electronice înainte de a merge la culcare. Este un lucru obișnuit folosirea rețelelor de socializare sau vizionarea filmelor în timpul serii, dar acest lucru este de evitat cu cel puțin o oră înainte de ora de somn. Lăsarea laptopului și a telefonului în afara dormitorului este extrem de importantă, și diferența va fi simțită imediat.

Pentru că suntem într-o epocă a vitezei, mulți oameni merg la culcare la ore târzii în fiecare noapte. Efectele sunt evidente: trezirile repetate din timpul nopții și oboseala care se face simțită dimineața, imediat după trezire. Pentru a preveni aceste lucruri este vitala construirea unei rutine înainte de culcare. Închiderea televizorului, un duș cald și pregătirea unui ceai relaxant care este ideal să fie savurat în pat, alături de o carte bună. Pentru a fi sigur că rutina este eficientă, este necesar ca așternutul să fie curat și proaspăt în fiecare seară. Este ideal ca acesta să fie confecționat din bumbac pentru că ajută la păstrarea temperaturii optime a corpului.Un obicei atât de simplu și de plăcut precum cititul în pat poate face diferența dintre un somn agitat și superficial și unul odihnitor și satisfăcător. Cu siguranță efectele pozitive ale somnului de calitate vor fi resimțite îndată ce ecranul obositor al telefonului va fi înlocuit cu o carte bună și o băutură savuroasă!

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *