Constantin Noica, plagiat în Italia

Nu doar românii fură

Cotidianul italian il Giornale a publicat într-o ediţie recentă  un articol prin care este semnalat un caz de plagiat al profesorului Umberto Galimberti, acuzat şi în trecut de acest „viciu intelectual”. Doar că de aceasta dată, autorul copiat este filozoful român Constantin Noica.

Cazul a fost semnalat de un alt român, Costică Brădăţan, profesor la Texas Tech University. Pasajele copiate de către Umberto Galimberti provin dintr-o scriere a lui Noica numită „Şase maladii ale spiritului”. Plagiatul pare a fi dincolo de orice dubiu şi umple o pagină din cartea lui Galimberti, „Orme del sacro”. Interesant este că Galimberti a recenzat lucrarea lui Noica, pentru cotidianul Repubblica, la un an după publicarea cărţii incriminate. Profesorul Brădăţan remarcă ironic această particularitate: „mai întâi plagiem şi apoi recenzăm”.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *