Cezar Mereuţă – Analiza nodală a sistemelor de companii

Lucrarea prezintă principalele rezultate ale cercetărilor făcute în perioada 1993 – 2003, referitoare la gradele de concentrare a cifrei de afaceri și a principalelor mărimi economice, caracteristice sistemelor de companii, în intenția de a elabora o metodă de identificare a priorităților strategice în restructurarea companiilor românești. Primele prezentări parțiale ale metodei pe care am numit-o „analiza nodală” au fost publicate în revista Oeconomica nr. 5 din anul 1993 și nr. 1 din anul 1995, cu referire la industria prelucrătoare românească.

În cercetările ulterioare, am extins conceptul de companie-nod la întregul sistem de companii din România, fapt care a permis semnalarea unor „puncte slabe” prin identificarea deficitelor de performanță economică la nivelul unor clase de companii cu o importantă specificitate sectorială.

Analizele detaliate pe o perioadă de opt ani m-au condus la concluzii importante privind asimetria distribuțiilor cotelor de piață, conferind consistență conceptului de companie-nod și a celui de analiză nodală a sistemelor de companii. Tranziția a constituit un important avantaj al cercetării pentru că a permis surprinderea unor particularități specifice distribuțiilor cotelor de piață (aceleași cu ale cifrei de afaceri) în  cadrul unui sistem în transformare.

Subsistemele de companii selectate au cuprins în perioada 1995 – 2002 un număr de 573.418 companii active distincte. Pertinența concluziilor este justificată și de ratele anuale de stabilitate ale companiilor active, numai 45% din companiile active în anul 2002 fiind active și în anul 1995.

Order Analiza nodală a sistemelor de companii Preţ @ RON40,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *