Celebrii soldaţii de teracotă se vor plimba prin România

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a anunţat recent că România ar putea găzdui în anul viitor  cea mai mare expoziţie itinerantă pe care a organizat-o China vreodată şi cea mai mare expoziţie temporară pe care România a găzduit-o vreodată. Este vorba de 100 de soldaţi din faimoasa armată a soldaţilor din lut, însoţită de încă vreo sută de artefacte din epoca bronzului din China. Epoca bronzului în China este una de o extraordinară însemnătate şi din punct de vedere artistic de o spectaculozitate deosebită. (…) Cred că, dacă vom organiza această expoziţie, România va deveni un pol, un centru de atracţie pentru vizitatori nu numai din România”, a declarat Haşotti, menţionând că evenimentul ar urma să aibă loc în mai – iunie 2013. El a precizat că statul român va trebui să suporte cheltuielile pentru achiziţionarea vitrinelor speciale pentru conservarea şi securitatea obiectelor.

Celebrii soldaţi de teracotă descoperiţi lângă Xian, capitala provinciei Shaanxi, situată în nordul Chinei, de către un ţăran în 1974, în timp ce săpa o fântână, aparţin dinastiei Qin Shi Huang, prima de după reunificarea Chinei, cu 221 de ani înainte de Cristos.

Misterul arderii şi îngropării a 5000 de soldaţi de lut lângă mormântul primului conducător chinez rămâne neelucidat.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *