Cel mai bun roman al secolului XXI

CopertaScurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao  de Junot Díaz, a fost declarat de către BBC Culture cel mai bun roman al secolului XXI, pînă în prezent.

BBC Culture, secţiunea dedicată artelor a site-ului BBC, a intervievat numeroşi critici literari ai New York Times, Time Magazine, Newsday, Kirkus Reviews şi Booklist, pentru a afla care este cel mai bun roman scris în limba engleză şi apărut din ianuarie 2000 şi pînă în prezent.
Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao, romanul scriitorului Junot Díaz, a dominat majoritatea listelor, fiind ales cîştigător, o nouă distincţie după Pulitzer Prize în 2008 şi a National Book Critics Circle Award în 2007.
O poveste hilară şi înduioşătoare, dar, în acelaşi timp, o experienţă lingvistică unică, pentru că în proza extraordinar de bogată a lui Díaz se confruntă nu doar două lumi, ci şi două limbaje, două feluri de a vedea şi a descrie lumea, într‑un aliaj ameţitor de engleză şi spaniolă, de rigoare ştiinţifică şi culoare vernaculară.
Oscar Wao, protagonistul cărţii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou şi împătimit de jocurile video şi romanele SF. În casa lui din New Jersey, unde locuieşte cu mama de modă veche şi cu sora rebelă, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial şi, mai ales, că va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea să nu se întîmple niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmăreşte familia lui Oscar de generaţii întregi, condamnîndu‑i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice sau iubiri nefericite. Şi dacă nu fuku este cel vinovat de atîtea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, împînzind infernal şi absurd o lume întreagă, chiar şi dincolo de mormint. Iar Oscar, încă aşteptînd primul sărut, este doar cea mai recentă victimă a… vieţii. Viaţa despre care Díaz scrie cu o tandreţe şi o energie uluitoare, ilustrind, prin aceasta experienţa dominicano‑americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în faţa chinului şi durerii.
Top 10 volume
10. Jumătate de soare galben, Rao, Chiamamanda Ngozi Adichie
9. Ispășire, Polirom, Ian McEwan
*8. Plimbarea lungă de la pauză a lui Billy Lynn, Ben Fountain
*7. O vizită de la brigada teroristă, Jennifer Egan
*6. Aventurile uimitoare ale lui Kavalier și Clay, Michael Chabon
5. Corecții, Polirom, Jonathan Franzen
*4. Gilead, Marilynne Robinson
*3. Wolf Hall, Hilary mantel
*2. Lumea cunoscută, Edward Jones
*Volume care nu sunt traduse în limba română

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *