Cătălin Avramescu – Filozoful crud. O istorie a canibalismului

Scrisa pe baza documentarii în colecţii de carte rară din Scoţia, Statele Unite, Finlanda, Islanda, Olanda, Germania şi Austria, lucrarea Filozoful crud. O istorie a canibalismului, oferită publicului român de Cătălin Avramescu este unica istorie sistematică a canibalismului reflectată în oglinda filozofiei. Această istorie este reconstituită ca o succesiune de trei stadii. În cel dintâi, canibalul este tratat ca o creatură ivită din menajeria dreptului naturii. În cel de-al doilea, el ajunge o retortă diabolică, al cărei rost e să încurce socotelile teologilor şi metafizicienilor. Cel de-al treilea este cel în care se pare că am ajuns azi: un stadiu în care antropofagia apare ca un produs al circumstanţelor şi al educaţiei. Dreptul natural, materialismul şi relativismul sunt cele trei mari discipline animate de prezenţa canibalului.

Fiind doar în ultima instanţă subiectul concret al unei antropologii aberante, canibalul este mai înainte de orice o creatură livrescă, un personaj ce animaăscrierile filozofilor şi juriştilor dintr-o perioadă sau alta a istoriei. Destinul sau luminează misterul general al declinului teoriilor dreptului natural, un declin în spaţiul căruia gândim noi astăzi noţiunile de bine şi rău.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *