Carlos Drummond de Andrade – Maşina lumii şi alte poeme

UnknownReper obligatoriu al modernismului din veacul trecut, şi nu doar al celui latinoamerican, autor al unei opere impresionante prin varietatea şi bogăţia ei (poezie, proză, publicistică, teatru), Drummond reprezintă cazul rarisim al poetului care experimentează şi chiar şochează, la începuturile sale literare, dar numai pentru a deveni mai simplu, pe înţelesul tuturor, mai profund. O extraordinară disponibilitate stilistică îi permite să se exprime pe toate registrele -de la sonetul baroc la balada populară, de la cronica prozaică a vieţii marilor oraşe până la fastuoase poeme metafizice. Acest discret funcţionar din Rio de Janeiro devine repede un poet popular, preluat în repertoriul cântăreţilor de samba sau în spectacolele de carnaval, atât cu artele sale poetice sau cu texte de revoltă socială, cât şi cu ardente poeme de dragoste (o culegere de poeme erotice publicată postum avea să rămână, timp de câţiva ani, cea mai citită carte de versuri scrisă în limba portugheză). Antologia de faţă, schiţată de Dinu Flămând în urma unei corespondenţe cu poetul brazilian începute cu puţin timp înaintea dispariţiei acestuia, îi oferă cititorului român o selecţie amplă din toate etapele creaţiei sale. Cititorul va avea surpriza să descopere chiar şi o referinţă la literatura română. Dar şi mai mare va fi surpriza de a descoperi un poet universal, transnaţional şi trasoceanic, cu o prospeţime intactă şi actuală.

„Cu fiecare zi ce trece, mă conving tot mai mult că deşeurile vieţii sunt iubirea pe care nu o dăruim, puterea de care nu ne folosim, prudenţa egoistă care nu vrea să rişte nimic şi din cauza căreia, încercând sã evităm suferinţa, ne pierdem de asemenea şi fericirea.“ (Carlos Drummond de Andrade)

Order Maşina lumii şi alte poeme Preţ @ RON25,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *