Cărțile anului 2009 în Statele Unite

1Publisher Weekly, cea mai importantă revistă de cărţi din SUA, prezintă topul celor mai vândute opere literare peste Ocean, de-a lungul anului 2009.  Selecţia a fost făcută dintr-un total de peste 50.000 de volume. Toate genurile publicistice sunt reprezentate în Top. Printre acestea, am selectat câteva titluri ale autorilor cunoscuţi şi de către publicul românesc:Sarah Waters (Veghea), Sam Savage (Firmin), Gillian Flinn (Obiecte ascuţite).

 

The litle stranger  –  Sarah Waters. Cunoscuta autoare a romanelor „Veghea” şi „Din vârful degetelor„, apreciată nu numai de publicul gay din America, dar şi de ceilalţi, vine cu o nouă provocare literară. Se întâmplă prin 1947, autoarea fiind specialistă în romane istorice. Urmele războiului nu erau şterse încă. Doctor Faraday, cu o educaţie aleasă, rămâne medic la ţară, neînsurat. Într-una din zile este dus de mama sa la o familie domnească de unde şterpeleşte o ghindă. Ironizează viaţa plină de fast a burghezilor. Se întoarce în comunitatea sa şi-i permite unei servitoare să doarmă o noapte cu el în pat, pentru că aceasta se temea de fantome. De aici, o adevărată încrengătură de întâmplări, multe neverosimile. Cititorii ei fideli – scrie presa americană – nu au mai fost răsplătiţi, de astă dată, cu pasaje şi acţiuni homosexuale. Cu această carte a fost nominalizată la Booker şi Orange Prize.

The Cry of the Sloth –  Sam Savage. Cunoscut pentru celebra sa carte „Firmin„, prin care un şoarece de bibliotecă încearcă să-şi depăşească propria condiţie de rozătoare, o alegorie excepţională despre aspiraţiile celui fără de putere, „Plânsul neputinţei” este povestea unui editor al unui jurnal literar de artă. El caută să obţină titluri de excelenţă, nefiindu-i uşor cu datoriile pe care le are,   cu nevoile fostei neveste şi cu lipsa de perspectivă. Decide să organizeze un festival, care poate să-i salveze bolnavul jurnal sau, dimpotrivă, să-i fie propriu-i Waterloo. Cartea este o disecţie de maestru a unei lumi aflată între glorie şi nebunie.

How to Sell: A Novel  – Clancy Martin.Bobby Clark, o fată de 16 ani, părăseşte oraşul său natal din Canada pentru a se muta la fratele ei mai mare, Martin, în Fort Worth din Texas. Aici descoperă cum se fac bani prin minţirea clienţilor. Fratele ei, deloc un om fără şcoală, studiază filosofia, reintepretând opera fundamentală a lui Nietzsche „Aşa grăita Zarathustra”, face bani din vinderea unor bijuterii contrafăcute. Experienţa vieţii lui de la magazinul de juvaeruri este cuprinsă într-o carte „Cel mai bun bijutier” care este publicată într-un jurnal ca foileton. Succesului i se contrapune o decepţie inspirată din studierea autorilor consacraţi în domeniu. Devine alcolic şi vrea să se sinucidă. Soţia sa îl salvează dar continuă să trăiască din minciuna. „Minţim pe alţii pentru că aşa ne simţim confortabil cu sine”, aşa a învăţat de la Nietzsche. În „How to sell” este o bătălie permanentă între o lume a minciunii şi a decepţiilor cu aspiraţiile tinerei fete.

Murdar, original. Nu te mai poti opri din citit”. Jonathan Franzen

The Scarecrow   – Michael Connelly. Cunoscut cititorilor români prin cărţile „Piste false” şi „Darling Lilly” şi mai recent prin „Bufniţa de plastic”,  autorul de succes american vine cu o nouă poveste despre „Sperietoarea”. O carte despre un jurnalist care, din cauza recesiunii economice, nu are de scris decât un ultim articol despre o crimă, pentru că a doua zi ziarul său se închide. Realizează că victima sa, în vârstă de 16 ani, este inocentă. De aici, tot calvarul.

 

The Good SoldiersDavid Finkel. Prin această nouă apariţie, onsiderată de către „New York Times” una dintre cele mai remarcabile cărţi ale anului 2009, Finkel deznoadă publicului secretul unei „operaţiuni chirurgicale” în Irak, în care Bush jr s-a băgat după ce eşuase cu o primă intervenţie.

„The Good Soldiers: cel mai onest, cel mai dureros, cea mai reuşită relatare despre războiul modern”. Fortune

.Jeff in Venice, Death in Varanasi – Geoff  Dyer. Păcat că acest autor nu a fost tradus în limba română. O scriere lejeră, cu acţiune şi nerv publicistic. Cartea, joc de cuvinte Veneţia/Varanasi, e un maraton între Europa Bienalei din oraşul lacustru şi fascinantul indian din Varanasi. Personajul principal e dedicat cauzei lui Bellini, dar o întâlneşte pe Laura. Şi datorită ei înfloreşte. Sentimentele lor trebuie să dispară. O nouă misiune, ziarist fiind,  îl desparte de cucerirea de moment. Pleacă în India şi pe malul Gangelui, unde trebuia să stea doar pentru puţin timp, redescoperă sensul vieţii şi al sinelui. Aceiaşi trăire, pe două continente. O poveste savuroasă, în care se ciocnesc două civilizaţii.

 

Cutting for Stone – Abraham Verghese. Aceasta e povestea adevărată a lui Abraham Verghese, un doctor din Indiile de Est, specialist în boli infecţioase, care şi-a închinat viaţa tratării bolnavilor de SIDA. El creează un personaj dramatic, dintr-o călugăriţă din India, care în pelerinajul său de peste mări ţi ţări salvează un doctor în Etiopia, iar după câţiva ani dă naştere la doi gemeni care la rândul lor vor deveni medici, implicaţi în aceleaşi bătălii de salvare a oamenilor de cel mai mare flagel al secolului trecut.

 

Dark PlacesGillian Flynn. Creatoarea celebrului personaj, Camille Preake, o ziaristă cu trecut în autoflagelare, trimsă să facă un reportaj despre asasinarea unei fetiţe, din „Obiecte ascuţite”, apărută la Tritonic, acum doi ani, vine cu o poveste mult mai groaznică: aceea a unei copile care-şi vede mama şi două surori, măcelărite în numele Satanei. Credea că agresorul era fratele mai mare. După  24 de ani, lipsită de bani, este de acord să intre în clubul criminalilor, unde află că nu acesta era criminalul. Pleacă şi face propria-i investigaţie. Finalul este neaşteptat.

 


Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *