Bosonul lui Eminescu

Unknown-002Minte uriaşă a neamului românesc Eminescu a reuşit să  lase urmaşilor săi  o operă vastă; poezie , proză , nuvelă , dramaturgie , editoriale , eseuri despre  economie , politică şi  istorie. Printre caietele sale , 44 la număr , s-au descoperit importante preocupări pentru ştiinţele exacte cum ar fi   matematica , chimia şi fizica. Din cele peste 17.000 de pagini scrise de Eminescu doar câteva rânduri ne dau certitudinea că geniul aparţine Universului. Mintea lui Eminescu a putut să producă versuri de o divină frumuseţe şi de o logică impecabilă. Pe lângă versurile diamantine Mihai Eminescu este în opinia mea unul dintre primii fizcieni moderni.

În Scrisoarea a-I-a mi-au atras atenţia câteva rânduri. Trebuie să menţionez că le-am parcurs împreună cu mentorul meu , domnul General Niculae Spiroiu fost Ministru al Apărării , un om îndrăgostit de Eminescu. Scrisoarea a-I-a are ca sursă de inspiraţie un imn vedic. Petru Creţia spune că acest minunat poem are şase părţi care se urmează în cerc până la întoarcerea în punctul de început. Scrisoarea a-I-A este un poem cosmologic şi metafizic.

Bosonul sau bosonul Higgs este o particulă subatomică descoperită de cercetătorii acceleratorului de particule de la Geneva CERN.  Această particulă are o înrâuire directă asupra  mesei   celorlalte particule din Univers permiţând transformarea energiei în materie.

Bosonul este al-12-lea element din Modelul Standard al Universului. Astrofizicienii susţin că materia observabilă din Univers este de 4% restul de 96% este energie şi materie întunecată. Misterioasa energie întunecată  a fascinant mintea fizicienilor multe decenii. Materia întunecată este partea ascunsă care a dat naştere Universului , susţine Eminescu în versurile din Scrisoarea a-I-a.

Genialul Eminescu a prevăzut în urmă cu peste  un secol descoperirea bosonului în Scrisoarea a-I-a. În versurile „ La-nceput, pe când fiinţă nu era , nici nefiinţă/ Pe când totul era lipsit de viaţă şi voinţă/ Când nu se ascundea nimica, deşi tot era ascuns” Eminesscu observă originea universului , supa primordială din care toţi ne-am născut. Viziunea cosmologică a lui Eminescu este genială , originea Universului este în neant , în anti-materie transformată în materie. După Big Bang urmează un haos ce precede ordinea. Elemente şi particule sunt amestecate fără o ordine exactă… brusc particula lui Dumnezeu apare…bosonul eminescian „Dar deodat-un punct se mişcă… cel întâi şi singur. Iată-l/ Cum din chaos se face mumă, iară el devine Tatăl…Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii, E stăpânul fără margini peste marginile lumii/ De atunci negura eternă se desface în făşii,/ De atunci răsare lumea , lună , soare şi stihii…”

Mihai Eminescu a descris în aceste rânduri ceea ce peste 7000 de fizcieni de la Geneva s-au luptat de peste un deceniu să afle, originea Universului. Personal cred că originea Universului este un mister la fel de mare ca şi geniul. Amândouă au rădăcini în Dumnezeu şi în graţia Sa divină. Misterele divinităţii nu pot fi dezvăluite unor muritori. Omul care este mândru din fire ar fi în stare să nege eternitatea. Din mândrie au căzut primii oameni. Eminescu , spune Petru Creţia, a fost un suflet însetat de puritate şi de beatitudine, care a năzuit spre ceva de neatins şi care a sfârşit sfâşiat de o dezamăgire fără leac , căutându-şi pacea în gândul nefiinţei.

Naşterea lui Eminescu este naşterea Universului Românesc. Moartea sa este confirmarea eternităţii daco-romane şi a credinţelor ancestrale ce s-au plămădit din acest pământ aşezat pe o gură de rai. Fără Eminescu am fi mult mai goi şi pustiul ne-ar pătrunde în suflet. Eminescu a învins moartea culturii şi  ne-a dăruit viaţă eternă  culturii noastre.

 

Acest articol este o mulţumire descoperitorului bosonului lui Eminescu Domnul General ( r) Inginer Niculae Spiroiu , fost ministru al Apărării Naţionale. Un ministru care s-a autocondamnat să facă reforma armatei române şi care l-a iubit , îl iubeşte şi îl va iubi pe Eminescu.

 

Alexandru Cristian

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

6 Responsesto “Bosonul lui Eminescu”

  1. pauna oana spune:

    Ma buccur ca mai exista oameni care-l iubesc pe Eminescu.Sunt prea multi care dau cu noroi pe imaginea lui.

  2. verdes delia spune:

    Intr-adevar, interesant articol. Stiam ca poetul a avut intuitii legate de Univers si de stiintele exacte, dar aceste amanunte le-am aflat abia acum. Sunt recunoscatoare. Ma alatur iubitorilor de valori nationale.

  3. Cristian spune:

    Ma bucura faptul ca macar cu ocazia aniversarii lui Eminescu cineva mai scrie ceva..La tv nimic nimic, nici pomeneala de numele lui. Felicitari pentru articol

  4. ionela spune:

    Felicitari pentru articol

  5. Edeir spune:

    Foarte frumos articolul, desi poate fi interpretat in multe feluri, oricum, nu stiu cand se va mai naste cineva ca el, si sper ca nu vom da toti cu picioarele in urmatorul Eminescu, daca se va naste.

  6. osoianu spune:

    Bosonul …Eminescu

    …” Dar deodat-un punct se mişcă…cel întîi si singur. Iată-l
    Cum din chaos face mumă, iară el devine tatăl…
    Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
    E stapînul fără margini peste marginile lumii”
    Scisoarea I. M.Eminescu
    … a fost un eminescu Absolutul
    sau Absolutul, eminesc cumva,
    și-a plămădit la începuturi lutul
    știind perfect ce infinit Va modela .?!

    și România să fi fost întîmplător
    acel picior de plai pe care dânsul
    va fi venit dintr’un sfârșit de viitor
    și care la ‘nceputuri fu cuvântul.?!

    și steaua pân’ la care-i drumul lung
    și plopii fără soț cu flori albastre
    ce sacru genial în umbră- ascund
    și ce nefast simbol al lașității noastre.?!

    PS
    și bosonul Eminescu-i ultima din cărămizi
    la măreață catedrală ce nu poți s”o mai ucizi
    punctul ăsta ce se mișcă -( unii zic- bosonul Higgs)
    e și timpul , e și spațiu, e și totul si… nimic!!!

    03 iulie 2012
    Moscova

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *