„Canarul”Kamo s-a ridicat la cer

CVKamoCunoscutul artist timişorean Béla Kamocsa a încheiat socotelile cu viaţa, la doar 66 de ani. Unul dintre fondatorii trupei Phoenix, care s-a numit la început Sfinţii, le va cânta de azi doar sfinţilor.  Cunoscutele hit-uri: „Vremuri”, „Hey Tramvai”, „Canarul”, „Nebunul cu ochi închişi”, „Totuşi, ca voi sunt” l-au făcut celebru.

În 1969, obţine o invitatie de inregistrãri la studioul celebrului star pop Adriano Celentano dar, din considerente politice, nu este  lăsat să părăsească ţara.

În 1970, împreună cu membrii trupei Phoenix, câştigă Premiul 1 la Festivalul Arhitecturii din Bucureşti, cu opera rock, de concepţie proprie: „Omul 36 de ore”. După plecarea lui Florin Bordeianu, formaţia se destramă. Începe să cânte jazz cu Paul Weiner şi Puba Hromadka, în trupa „Gramophon”. După plecarea celor doi în Germania, continuă să cânte împreună cu Doru Apreotesei şi Liviu Butoi.

În 1982, începe sã cînte VOCAL şi la CHITARA SOLO, alături de Johnny Bota, împreunã cu care va fonda celebra “BEGA BLUES BAND” (BBB) trupă fanion a oraşului  Timişoara .
În 1990 şi 1991, participă la cel mai mare festival de jazz din Europa de Est, de la Debrecen, cântând pe aceiaşi scenă cu
Elvin Jones, Charlie Mariano, N.H.O.Pedersen, Charles Lloyd, Larry Corryell.

În 1990, înfiinţează Gala Blues – Jazz International, organizat anual la Timişoara şi care a ajuns la cea de-a 17 ediţie, fiind şi fondator al Festivalului de la Gărâna.

În 2004, împreunã cu BEGA BLUES BAND(BBB), şi István Gyárfás, Mirela Zafiri, Mircea Bunea şi acompaniat de Big Bandul Radio din Bucureşti, susţine un concert extraordinar, pe scena Sălii Radio din Bucureşti şi este  distins de către RADIODIFUZIUNEA ROMÂNĂ şi MINISTERUL CULTURII cu titlul de CEA MAI BUNĂ FORMAŢIE  DE BLUES -JAZZ- DIN ROMÂNIA, care este un echivalent al premiului Grammy, obişnuia el să spună.

În 2008 a participat la concertul aniversar Phoenix 45 de ani la Timişoara, primind cu această ocazie titlul de cătăţean de onoare.

În dimineaţa de 14 ianuarie 2010 a încheiat socotelile cu viaţa, lăsând precum o pasăre măiastră ecourile trilurilor în mintea tuturor iubitorilor de Blues-Jazz.

Dumnezeu să-l odihneascăpe Kamo!

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *