Bâlă aduce cultura în puşcării

UnknownIoan Bâlă, directorul administraţiei penitenciarelor din România, ne-a obişnuit cu lansările de carte în puşcării. Marius Ghilezan a lansat “Hoţia la români” în Penitenciarul de Maximă siguranţă de la Timişoara, unde era şef Bâlă, înainte de a fi numit mai marele peste toate instituţiile de profil.

Acum, la Teatrul Nottara din Bucureşti, a organizat Festivalul Naţional al deţinuţilor “EXIT”, un proiect finanţat de PNUD şi de Programul Tineret în acţiune.  val După ce a condus Penitenciarul de maximă siguranţă  „Să fii femeie e mai greu decât să fii agricultor. Ai atât de mult de erbicizat, de recoltat, picioare de epilat, sprâncene de pensat, călcâie de frecat”, aceasta a fost una dintre replicile Alinei Horeanu, pe scena de la Nottara. Dacă pe scenă a reuşit să smulgă admiraţia celor prezenţi, în culise, actriţa Alina nu-i vorbăreaţă, preferă să-şi ascundă faţa în părul negru. „Are ea grijă de noi, e mai puternică!”, spun băieţii despre singura fată din trupă, o tânără frumoasă, cu ochi mari, albaştri, şi piele de sidef.

Povestea căreia i-a dat viaţă alături de alţi zece colegi este cea a unui fost deţinut care se întoarce în libertate după 20 de ani şi nu este acceptat de societate. Retrăieşte la infinit păcatul de a-şi fi ucis fratele, iar zbuciumul său sufletesc se încheie prin moarte. Întâmplările puse în scenă de actorii-deţinuţi de la Iaşi „încep în libertate”.„Societatea ne etichetează. Adevărul e că sunt oameni care n-au nicio şansă. Dacă ies, vin iar şi tot aşa. Dar sunt şi oameni care vor să facă ceva”, spune Andrei, unul dintre membrii trupei, reporterului Evz.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *