Atelier de creaţie pentru copii: “Mandale Dacice”

1Sâmbătă, 17 mai 2014, la ora 11.00, Curtea Veche Publishing invită copiii și părinții deopotrivă la un eveniment organizat în jurul cărții „Mandale Dacicie” de Mihai I. Grăjdeanu și Mădălina Corina Diaconu. Întâlnirea va avea loc în cadrul “Campionatului Poveștilor” organizat de Librăria Humanitas Cișmigiu. Copiii îi vor putea cunoaște pe autori, vor desena şi colora, vor asculta poveşti despre legendele dacice, iar cele mai frumoase desene şi poveşti vor primi premii de la Curtea Veche Publishing şi Koh-I-Noor.

Editura Curtea Veche a lansat volumul „Mandale Dacice”: „Zei, eroi, zâne și animale de legendă” o abordare curajoasă a artistului și autorului de benzi desenate și cărți ilustrate pentru copii, Mihai I. Grăjdeanu. Desenele sunt însoțite de textele jurnalistei Mădălina Corina Diaconu. Mandala reprezintă o diagramă cosmologică folosită în meditație, un cerc magic ce reunește în interiorul său mai multe forme geometrice concentrice, așezate pe diferite niveluri vizuale.

 

„Mandale Dacice” este o carte pentru copii care se află la granița dintre adevăr și legendă, și nu orice legendă, ci aceea din țara noastră, pe care toți copiii ar trebui să o cunoască și din care să-și aleagă eroii preferați. Burebista, Decebal, Zamolxis, Deceneu, Gaea, Hestia, sunt doar câteva dintre personajele care populează lumea magică a mandalelor. Este o abordare care va trece de graniţele cărţii cu text, pe care tinerii o răsfoiesc mai rar, oferindu-le si o lecţie de istorie pe care tinerii să şi-o dorească şi să şi-o însuşească, să-şi caute personajele preferate. Mandalele reunesc motive dacice şi, chiar dacă rostul lor este acela de a fi colorate în funcție de preferințe, fiecare formă și culoare are o anumită semnificație.

 

De la Herodot şi până în prezent s-au scris şi s–au spus multe despre Daci. Adevărul rămâne undeva în munţi, în peşterile legendare, în pietrele pline de mister, în baladele populare. „La un popor la care vitejia era socotită suprema virtute, nu se putea să nu existe un cult al eroilor, al acelor viteji care îi întrec uneori pe zeii înşişi, devenind, mai devreme sau mai târziu, ei înşişi divinităţi.” istoricul Iosif Constantin Drăgan.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *