Angelus Silesius – Călătorul heruvimic

Versurile lui Angelus Silesius poartă amprenta unui spirit scormonitor, nesupus şi plin de dragoste. Nu e de mirare că meditaţiile lui despre lume şi Dumnezeu au atras mai târziu filozofi precum Leibnitz, Hegel, Schopenhauer, Heidegger şi Derrida, dar şi pe psihanalistul Carl Gustav Jung. La noi, cel dintâi care a tradus un distih din Angelus Silesius a fost Titu Maiorescu. Prima întâlnire a cititorului român cu figura misterioasă a lui Angelus Silesius, într-o minunată ediţie bilingvă, Călătorul heruvimic, ar putea fi o revelaţie.

Angelus Silesius Johanes Scheffer se naşte la Breslau în 1624. Îşi ia doctoratul în filozofie şi medicină la Padua, iar în 1648 devine fizicianul curţii prinţului de Oels in Silesia. În 1653 este primit în Biserica Catolică primind numele de botez Angelus, la care adaugă supranumele Silesius. Prin acest nume îi vor fi cunoscute scrierile.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *