Andrei Pleşu – Obscenitatea publică

obscenitatea-publica_1_produsTitlul ales pentru această culegere exprimă convingerea autorului că impestriţarea de azi a realităţilor autohtone are o iritantă dimensiune obscenă, adică o strânsă afinitate cu psihologia neruşinării: neruşinare în politică, neruşinare în publicistică, neruşinare în moravuri, în comportamentul public, în discurs, în modul de a (nu) gândi. Nu e vorba de pornografie propriu-zisă, care, în anumite condiţii, poate fi de o paradoxală candoare. E vorba de o nonşalantă fără criterii, de exhibiţionism agresiv, de o suspensie generalizată a valorilor şi a bunei-cuviinţe. E vorba de disoluţia sfielii, a scrupulelor, a oricărei cenzuri interioare.
Rezultatul e un peisaj în acelaşi timp hilar şi dramatic. În ansamblu,  Obscenitatea publică nu poate evita, de aceea, să fie, o carte tristă, caragialmente tristă, ca şi realitatea pe care o adnotează.

de acelaşi autor:

Despre îngeri

Minima Moralia

Note, stări, zile (1968-2009)

Pitoresc şi melancolie

Obscenitatea publică

Limba păsărilor

Despre frumuseţea uitată a vieţii

Comedii la porţile Orientului

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *