Andrei Codrescu: “Facebook şi celelalte „social networks” sunt instrumente de scărpinat spinarea Diavolului”

– Roddy Doyle, câştigătorul Booker Prize, zicea recent că e recomandabil ca autor să pierzi câteva minute pe zi cu blogul. De ce nu folosiţi acest instrument de comunicare?

– E-mailul pe care-l folosim noi este instrument bun de comunicare: Facebook şi celelalte „social networks” sunt instrumente de scărpinat spinarea Diavolului. Pe e-mail aştepţi răspuns nu ecou. Roddy Doyle nu ştie cât costă un minut? Pentru vânzătorii de reclame un minut cu un milion de oameni costă exact un bilion de dolari.

– Internetul e bun doar pentru rostogolit trailerele noilor cărţi?

– Internetul este un mediu larg, şi ar fii grozav dacă ar fi bun pentru ce zici, dar din păcate majoritatea canalelor lui nu-s bune nici pentru anunţuri personale nici pentru vânzări de cărţi; un autor îşi reduce drastic câştigul prin mediul internetic. Din păcate, viitorul e deja plin de autori săraci şi de kitschuri grase.

– După ce am publicat recenzia cărţii GHID DADA PENTRU POSTUMANI, mi-a trimis cineva pe un grup de discuţii fotografia unei litografii cu Lenin jucând şah (partenerul era în penumbră). Aceasta v-a inspirat în scrierea c[rţii?

– Am văzut-o prima oară când mi-ai trimis-o; m-a inspirat piesa „Travesties” a lui Tom Stoppard şi o referinţa din Hans Richter.

– De ce Contesa sângeroasă nu a avut succesul personajului Dracula în SUA?

– Majoritatea cititorilor sunt femei. Dracula e bărbat care suge sângele şi le dă imortalitate direct prin corp în loc de surogate prin copii. Contesa este industria cosmetică care, ştim toţi, nu tine piept vârstei. Romanul meu are un cult lesbian S&M, dar pe lista de la NY Times nu se ajunge cu-n grup de acest gen.

– Mesi@ va veni pe net?

-Netul “e” falsul Mesi@ — vreau să zic că în fiecare secundă un Mesi@ adevărat ajunge pe net ţi devine un fals Mesi@,

un anti-Messi@. Netul e o agenţie de fasificare (virtualizare) care are are singurul scop de a-l falsifica pe Messi@.

– Cât timp petreceţi pe internet zilnic?

– Din cauza d-tale mai mult decât e necesar 🙂

– Majoritatea bestseller-urilor istorice au sinopsisul pe Wikipedia? Atât de puternic este în documentarea multor scriitori occidental?

-Au sinopsisul lui Messi@? Sau numai al bestseller-urilor? Nu trebuie să răspunzi. Ma uit imediat.

– Viitorul este al e-book-urilor?

-Sigur că da. Şi al clipurilor video care vin cu e-bookul. (Pe ce limbă vorbim?:-)

– A lui „Goagăl…” Moare sau nu Dinastia Gutenberg?

– A fost ERA nu DINASTIE — şi da, a murit.

– Ca unul care publicaţi în engleză şi locuiţi în SUA, vă întreb unde este patria dvs?

-În capul meu unde stau toate limbile într-un turn babeloid, un ghem de aţă sau de sârmă.

– L-a umilit “Herta Müller ” pe Gabriel Liiceanu sau nu?

-Cum? L-a biciuit à la Contesa Bathory pe un client a lui Marlena Dietrich? Am văzut interviul: Herta a fost sensibilă şi precisă, Liiceanu mai bombastic şi mai alcaloid, dar nu mi s-a părut umilit.

– V-aţi întoarce la Sibiu?

– Tot timpul. Revin anual şi bienal.

– Există viaţă în cultura româąnă după Patapievici-Liiceanu-Pleşu?

-Domnii pe care-i menţionezi sunt scriitori. Ce au ei de-a face cu viaţa? Cultura se produce în fiecare zi în continuare sub tot felul de nume şi în tot felul de forme. Nu înţeleg nici ce înseamnă „cultura româna”… e pseudonimul unui limbaj secret? Un lichid extrus de oamenii cărţii? Dacă există români în viaţă sigur că există „cultura română.” Oamenii vii au nevoie de cultură, exact ca iaurtul — fără drojdie nu există viaţă. Drojdie produc toţi oamenii vii, nu numai cei bine citiţi.

De ce autorii români nu dau marea lovitură peste Ocean? Mă gândesc la bestsellere…*

– N-am nici o idee. Un bestseller e un accident comercial. E posibil ca la un moment dat o să se producă şi acel accident.

15 ianuarie 2011

Interviu realizat de Marius Ghilezan

Mai puteţi citi:

Andrei Codrescu – un nume

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Pages: 1 2

8 Responsesto “Andrei Codrescu: “Facebook şi celelalte „social networks” sunt instrumente de scărpinat spinarea Diavolului””

  1. Alexandru Petria spune:

    Felicitari pentru interviu.

  2. Gabriela Romaria spune:

    Draga Andrei,
    Am citit cu deosebit interes articolul tau, sunt de acord cu tine ca Facebook-ul precum si alte medii sociale virtuale, tind doar sa ne rapeasca din timpul nostru atat de pretios! Insa, pentru mine a fost, pot spune, un moment de „revelatie”, deoarece acum 3 ani de zile ma simteam aproape izolata aici, departe de casa, unde sunt acum, in Anglia… insa in momentul cand am reusit sa imi regasesc fostii prieteni, colegi si chiar sa leg noi prietenii, m-am simti mult mai bogata sufleteste, si mai fericita! Asta este ceea ce simt eu acum!
    Iti doresc mult succes in continuare si sper sa reusesc sa te citesc!
    Cu drag, Gabriela Romaria

  3. Chris spune:

    „Majoritatea cititorilor sint femei” Hm, poate. In Romania acest lucru se explica atunci cind te uiti la succesul de casa al unor scriitori siroposi ca cartarescu, Coelho, Kundera.

    Dar in SUA au succes si scriitori de un cu totul alt tip, ca Paul Auster, Don DeLillo, Philip Roth, John Updike, Joseph O’Neill, James Frey si multi altii despre care nu poti spune ca ar fi efeminati.

  4. GOGA CONSTANTIN -FETESTI(IALOMITA) spune:

    Cam asa este, dar ESTE(pentru ca, de fapt, se vrea SA NU MAI FIM)(FMI?!)(POATE CA NU)(POATE CA DA)(CINE STIE SA SPUNA SI CELUI CARE NU STIE!)

  5. GOGA CONSTANTIN -FETESTI(IALOMITA) spune:

    Bovarismul este un vis al neputintei, o dorinta de evadare, rodul contemplatiei si ideatiei, pe cand realul romanesc este mai mult o evaziune fiscala, rodul tranzitiei!

  6. gheorghe astileanu spune:

    Buna…as fi onorat daca mi ati putea trimite fotografia lui Lenin jucand sah…va multumesc anticipat .Cu pretuire Gh Astileanu . astileanu_gheorghe@yahoo.com

  7. whiteadi spune:

    faina cheastia cu un bestseller e un accident comercial, faina dar nu adevarata, suna bine doar

    net-ul e util daca nu esti slab de inger 😉

  8. Paul Doru Chinezu spune:

    Am rămas pafff !
    De fapt, ce mă mai mir?
    Noi, aceste fiinţe bipede alcătuim neamul, ţara, arealul în care trăim.
    Ca atare avem PATRIA şi CONDUCĂTORII pe care-i merităm !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *