Anca Mizumschi – Anca lui Noe

Avem aici o genealogie apocrifă. Potrivit acestei „poveşti” spuse de Anca Mizumschi, Anca este pusă în relaţie directă cu chiar biblicul Noe şi, desigur, cu arca sa. Este, în fond, o poveste despre seminţia poeţilor, cu prieteni gazetari şi sincerităţi ulcerante, cu droguri de nelegalizat vreodată şi cu poezii tatuate pe braţ, cu eroi de roman şi eroi de cimitir, o istorie plină de handicapaţi şi aurolance, ameninţări, vene tăiate cu vărsare în mare şi un Isus care citeşte din ziar.

Într-o epocă în care ni se vorbeşte iarăşi despre dezarmarea planetară ca despre o operă de mare curaj a umanităţii, iată că cineva îşi asumă sfidarea de a ne vorbi dezarmant despre sine şi despre poezie.
Într-o epocă în care televizoarele ne poluează cu vitejiile câte unui supererou ce vine cu mâinile goale şi înfruntă o divizie de soldaţi superînarmaţi, cineva are curajul să iasă în faţa noastră şi să vorbească despre artă, despre criza de legitimitate a poeziei în societatea de azi, despre încălzirea globală a cortexului şi lumea vidată de poveşti şi mituri.

Interstiţii critice: Iulian Costache
Comentariu grafic: Vasile Mureşan-Murivale

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *