Analiză de conținut media

UnknownDe George Chiriac

Mireasă pentru fiul meu este un reality-show matrimonial din România produs de Sinevizyon TV Production. Prima emisiune a fost transmisă pe 29 august 2011 pe canalul Antena 1. Competiția este prezentată de către artista Mirela Boureanu Vaida. Aceasta este asemănătoare cu emisiunea Noră pentru mama, transmisă pe Kanal D.

Concurenți

În fiecare sezon, un număr de fete și de băieți însoțiți sau nu de mamele lor intrau în Casa Mireasă pentru fiul meu pentru a-și găsi jumătatea.

Casa Mireasă pentru fiul meu

Casa Mireasă pentru fiul meu este împărțită în două case: Casa băieților (locul unde locuiesc băieții) și Casa fetelor și a mamelor (locul unde locuiesc fetele și mamele băieților). În primele săptămâni fetele și mamele nu au voie să intre în Casa băieților, iar băieții în Casa fetelor și a mamelor, excepție fac doar Fiul și Mireasa săptămânii.

Gala Săptămânală

La finalul săptămânii, sâmbăta, are loc Gala Săptămânală, în care concurenții au parte de surprize (fie sunt vizitați de rude sau de prieteni, fie au posibilitatea de a câștiga anumite sume de bani, sau chiar pot fi introduși în competiție noi concurenți). Tot în Gala Săptămânală se desemnează Mama săptămânii, mireasa săptămânii și fiul săptămânii, votați de telespectatori prin intermediul tele-voting-ului.

Mireasa/Mama săptămânii

Pe parcursul sezoanelor, au început să se facă eliminări. Pentru a se face eliminări publicul a fost nevoit să își voteze concurenții favoriți. Fetele și băieții, cu sau fără mamă puteau fi votați online pe site-ul al. De asemenea fetele și mamele mai puteau fi votate și prin televoting, având un avantaj față de băieții singuri. La final, fata, respectiv mama de pe locul 1 primesc titlul de Mireasa/Mama săptămânii și sunt protejate de eliminări.

Nominalizări

În fiecare săptămână fetele și mamele fac nominalizări. Fetele îi nominalizează pe băieții pe care nu îi mai doresc în competiție, iar mamele pe fetele pe care vor să le elimine. În final nominalizările Miresei și Mamei Săptămânii sunt luate în considerare. De asemenea, primii doi sau trei votați de public din fiecare categorie sunt salvați, urmând ca cei neprotejați să intre în cursa de eliminare. Din sezonul 3, și băieții fără mame în competiție au putut face nominalizări.

Eliminări

Timp de o săptămână anumiți concurenți intră în cursa de eliminare. Publicul trebuie să-și salveze favoritul de la eliminare. Cel care adună cel mai mic număr de voturi este eliminat din competiție. De asemenea publicul a putut să decidă dacă concurenții propuși să rămână sau să plece, putând fi salvați toți, doar câțiva sau chiar nici unul. Această modalitate a fost cea mai folosită în sezonul 3.

Activități

Concurenții, chiar dacă au fost izolați de restul lumii, au avut dreptul să participe la anumite activități. La activitățile respective puteau fi vizitați de către susținători sau familii și puteau primi sfaturi. De asemenea au existat concursuri unde s-au putut câștiga premii. Astfel ca premiu a fost o excursie în țară sau în străinătate sau chiar o mașină.

Difuzarea

Difuzarea emisiunilor se face astfel:

 

Emisiunea de dimineață: de la 11:15 până la 13:00

Emisiunea de după-amiază: de la 14:00 la 16:00

Finala săptămânii (Gala Săptămânală): Sâmbăta de la 14:00 la 16:00 și de la 17:00 la 19:00

Rezumatul sezoanelor

Sezonul 1

Primul sezon a debutat pe data de 29 august 2011, iar intrarea concurenților a avut loc pe data de 9 septembrie 2011. În ziua lansării, 10 băieți, 18 fete și 7 mame au intrat în casa Mireasă pentru fiul meu, adică un total de 35 de concurenți. În Marea Finală din 25 august 2012, 3 fete, 4 băieți și 4 mame au alcătuit tabloul final al sezonului, după eliminarea Andradei și a lui Octavian cu doamna Lena. În final, în urma voturilor, Edina și Adrian cu doamna Mărioara au fost declarați câștigătorii primului sezon. Deoarece aceștia nu s-au căsătorit, Marele Premiu a fost împărțit în mod egal finaliștilor.

 

Sezonul 2

Al doilea sezon a debutat pe data de 1 septembrie 2012. În ziua lansării 11 fete, 8 băieți și 5 mame au intrat în casa Mireasă pentru fiul meu. În luna februarie, 3 băieți, o mamă și 4 fete au mai intrat în competiție, adică un total de 32 de concurenți. În Marea Finală din 24 august 2013, 3 fete, 4 băieți și patru mame au alcătuit tabloul final al sezonului după eliminarea lui Răzvan și a doamnei Elena. În final, în urma voturilor Lorena și George cu doamna Cristina au fost declarați câștigătorii celui de-al doilea sezon. Deoarece aceștia s-au căsători în Finală Lorena și George au câștigat Marele Premiu, ceilalți rămânând cu ce au adunat pe parcursul competiției. Cuplurile care s-au căsătorit au fost Lorena-George și Andreea-Alin. Timp de 8 luni consecutive Lorena a ținut locul 1 în preferințele telespectatorilor, un record pentru emisiune.

Sezonul 3

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vedeți Mireasă pentru fiul meu – Sezonul 3.

Al treilea sezon a debutat pe data de 31 august 2013 și a durat un an întreg, fiind cel mai lung sezon.[6] În competiție au intrat, 15 fete, 11 băieți și 5 mame. În luna februarie, 4 fete, 4 băieți și 2 mame au mai intrat în Casă, adică un total de 41 de concurenți (cel mai mare număr de concurenți din istorie). În Marea Finală din 30 august 2014, 4 fete și 2 băieți fără mame au alcătuit tabloul final al sezonului, după eliminarea lui Laur și a lui Grigore. Pentru prima dată în concurs toate mamele au fost eliminate înainte de Marea Finală. În final, în urma voturilor Constantina și Raymond au fost declarați câștigătorii celui de-al treilea sezon. Deoarece aceștia nu s-au căsătorit, Marele Premiu s-a împărțit în mod egal finaliștilor. Cuplurile care s-au căsătorit au fost Mariana-Grigore și Andrei-Cristina.

Sezonul 4

Articol principal: Mireasă pentru fiul meu – Sezonul 4.

Al patrulea sezon a debutat pe data de 6 septembrie 2014. În ziua lansării, 12 băieți, 11 fete și 6 mame au intrat în competiție, adică un număr de 29 de concurenți. În luna februarie, 4 fete și 4 băieți, iar în aprpilie o fată au mai intrat în concurs, astfel numărul de concurenți intrați în competiție a crescut la 40. În Marea Finală din 29 august 2015, 4 fete și 2 băieți fără mame au alcătuit tabloul final al sezonului, după eliminarea lui Dănuț și a lui Teodor. În final, în urma voturilor Cristian și Elly au fost declarați câștigătorii celui de-al patrulea sezon. Aceștia s-au căsătorit în Marea Finală, însă cei doi vor trebui să renunțe la suma de 100.000 lei deoarece Cristian a sărit gardul și a primit restricții asupra banilor pe care îi va câștiga. De asemenea, este pentru prima dată când gardul cocurenților a fost sărit de 9 ori, evenimente ce au provocat nemulțumirea telespectatorilor. Cuplurile care s-au căsătorit în Marea Finală au fost Cristian-Elly, Marian-Cristiana, Teodor-Ionela și Nicolae și Cătălina, primul cuplu eliminat din competiție care s-a căsătorit în Marea Finală.

Istorie

Seria originală a luat startul în ferbruarie 2007 și a fost difuzată pe Kanal D. Emisiunea s-a numit Noră pentru mama și au avut 5 sezoane. Prezentatoarea emisiunii a fost Gabriela Cristea[7] . În 2011, la finalul sezonului 5, Antena 1 a preluat acest format, redenumindu-l.

 

Sezonul 2

Lorena și George, cuplul câștigător la „Mireasă pentru fiul meu”. Marea finală, lider de audiență

 

Astfel, in intervalul 17:00 – 19:00, in care cele trei cupluri finaliste s-au pregatit cum au stiut mai bine pentru posibila nunta, Antena 1 s-a impus ca lider detasat de audienta la nivelul tuturor categoriilor relevante de public.  Pe targetul comercial, 18-49 urban, „Mireasa pentru fiul meu – Exit Show” a  inregistrat o cota de piata de 18.3 procente si un rating mediu de 3.8%, clasand principalul competitor, Pro Tv, pe pozitia secunda.

 

 

In minutul de aur, 18:24, peste 1.323.000 de telespectatori la nivel national urmareau ultimele pregatiri inainte de nunta, aproape triplu fata de cei care in acelasi interval orar si la nivelul aceluiasi target urmareau programul oferit de Pro Tv.

 

Momentul mult asteptat, atat de catre concurenti, cat si de telespectatori, „Mireasa pentru fiul meu – Nunta”, difuzata aseara in intervalul 20:30 – 00:45 s-a impus si ea ca lider de audienta, inregistrand o cota de piata de 18.5% si un rating mediu de 6.8% la nivel urban. Minutul de aur in acest interval, inregistrat la 22:15, a adus in fata televizoarelor aproape 2.000.000 de telespectatori la nivel national.

 

Sezonul 3

Marea finală „Mireasă pentru fiul meu”, lider incontestabil de audienţă! Cine sunt mirii celui de-al treilea sezon

 

In intervalul 17:00 – 19:00, in care cele trei cupluri finaliste s-au pregatit cum au stiut mai bine pentru posibila nunta, Antena 1 s-a impus ca lider detasat de audienta la nivelul tuturor categoriilor relevante de public.  Pe targetul comercial, 18-49 urban, „Mireasa pentru fiul meu – Exit Show” a  inregistrat o cota de piata de 18.3 procente si un rating mediu de 3.8%, clasand principalul competitor, Pro Tv, pe pozitia secunda.

 

 

In minutul de aur, 18:24, peste 1.323.000 de telespectatori la nivel national urmareau ultimele pregatiri inainte de nunta, aproape triplu fata de cei care in acelasi interval orar si la nivelul aceluiasi target urmareau programul oferit de Pro Tv.

 

Momentul mult asteptat, atat de catre concurenti, cat si de telespectatori, „Mireasa pentru fiul meu – Nunta”, difuzata aseara in intervalul 20:30 – 00:45 s-a impus si ea ca lider de audienta, inregistrand o cota de piata de 18.5% si un rating mediu de 6.8% la nivel urban. Minutul de aur in acest interval, inregistrat la 22:15, a adus in fata televizoarelor aproape 2.000.000 de telespectatori la nivel national.

 

Sezonul 4

AUDIENȚE. Antena 1, prima poziție cu finala Mireasă pentru fiul meu. Cifre de două ori mai mari decât Pro TV. Audiențele showului care s-a terminat după miezul nopții

 

AUDIENȚE. Finala emisiunii Mireasă pentru fiul meu a avut, după media pe intervalul de difuzare, prima poziție în clasamentul de audiență, pe toate targeturile. La nivel național și la orașe, audiența Antena 1 pe durata emisiunii a fost de două ori mai mare decât cifrele Pro TV. Diferența a fost mai mică pe segmentul comercial.

 

 

Emisiunea s-a întins pe aproape patru ore: a început la 20.30 și s-a terminat după miezul nopții.

Paginademedia.ro vă prezintă audiențele posturilor TV pe intervalul finalei Mireasă pentru fiul meu (20.30-00.20).

NAȚIONAL. La nivelul întregii țări, peste un milion și jumătate de români au urmărit în fiecare minut finala emisiunii Mireasă pentru fiul meu. Antena 1 a fost pe prima poziție, urmată de Pro TV, cu o medie de 650.000 de telespectatori la nivel național. Kanal D a fost pe locul trei, la 30.000 de persoane distanță de Pro TV.

Vârful național: 2.035.000 de telespectatori, la ora 22.36 (11 rating, 25,7 cotă de piață).

URBAN. După media la orașe, emisiunea de pe Antena 1 a fost vizionată, în cele patru ore de difuzare, de 750.000 de telespectatori. Pro TV a fost pe intervalul finalei pe poziția a doua, cu 415.000 de telespectatori. Locul trei pentru Kanal D, cu 260.000 de telespectatori medie.

Vârful urban: 963.000 de telespectatori, la ora 23.49 (9,5 rating, 33,3 cotă de piață).

COMERCIAL. Din publicul finalei, puțin peste 300.000 de telespectatori au fost din targetul comercial 18-49 de ani. Și pe acest segment, Antena 1 a fost pe prima poziție, dar diferența în fața Pro TV a fost mai mică. Pro TV a avut o medie de 244.000 de persoane din acest segment. Kanal D a avut pe interval puțin peste 100.000 de telespectatori din targetul comercial.

Vârful comercial: 398.000 de telespectatori, la ora 22.16 (7,8 rating, 23,7 cotă de piață)

 

Audiența posturilor TV sâmbătă, 29 august, pe intervalul emisiunii Mireasă pentru fiul meu (20.30 – 00.20), la nivel NAȚIONAL:

NATIONAL            Nr.persoane         Rtg%                 Share%

1       Antena 1     1.524.000       8,3                    22,2

2       Pro TV             653.000       3,5                    9,5

3       Kanal D           633.000       3,4                    9,2

4       Romania TV    332.000              1,8                      4,8

5       TVR 1              292.000       1,6                    4,3

 

*Rating: numărul/procentul de telespectatori care s-au uitat la un post TV din totalul deținătorilor de televizoare din România.

**Share/Cotă de piață: procentul de telespectatori care au ales un post TV din totalul celor care se uitau la televizor la momentul respectiv.

Audiența posturilor TV sâmbătă, 29 august, pe intervalul emisiunii Mireasă pentru fiul meu (20.30 – 00.20), la nivel URBAN:

URBAN              Nr.persoane            Rtg%              Share%

 

1       Antena 1        752.000         7,5          20 ,7

2       Pro TV            415.000                  4,1              11,5

3       Kanal D          258.000           2,6            7,1

4       Antena 3        161.000         1,6               4,4

5       Romania TV    157.000                 1,6            4,3

 

*Rating: numărul/procentul de telespectatori care s-au uitat la un post TV din totalul deținătorilor de televizoare de la oraș.

**Share/Cotă de piață: procentul de telespectatori care au ales un post TV din totalul celor care se uitau la televizor la momentul respectiv.

Audiența posturilor TV sâmbătă, 29 august, pe intervalul emisiunii Mireasă pentru fiul meu (20.30 – 00.20), pe publicul COMERCIAL:

COMERCIAL       Nr.persoane         Rtg%                Share%

 

1       Antena 1          306.000        6                  20,6

2       Pro TV              244.000                 4,8               16,5

3       Kanal D            107.000                 2,1                7,2

4       Prima TV          77.000          1,5                5,2

5       TVR 1               39.000          0,8                2,7

 

 

 

Gala premiilor Radar de Media

 

Evenimentul media al anului din presă online GALA PREMIILOR RADAR DE MEDIA 2015.

Vor fi decernate premiile acordate în exclusivitate de publicul cititor, dar și o serie de premii special și marele premiul al galei pentru categoria Omul Media al Anului.

Pe scena premiilor vor avea loc momente muzicale live special gândite pentru evenimentul din această seară: soprană Ianna Novac, Yanka, IRRA (3D music), Cat Sinner (3D music), Dorina Vasilashko, iar trupa Bedda Bend va deschide seara cu un recital de excepție.
Procesul de votare pentru desemnarea câștigătorilor s-a încheiat în dată de 28 septembrie după un lung proces, unde cititorii au avut posibilitatea să propună nominalizările și să-și voteze favoriții la cele 15 categorii propuse de către redacția RADAR DE MEDIA. În etapa finală de votare au mers de la fiecare categorie în parte primele nominalizări, cele care au totalizat cele mai multe voturi din partea cititorilor.

La eveniment au confirmat prezentă: Andreea Esca, Pavel Bartos, Mirela Boureanu Vaida, Maia Morgenstern, echipa emisiunii România, te iubesc! (PRO TV), Cabral, Mihai Bobonete, Cătălin Măruța, Andra, Delia, Lora, Alina Pușcaș, echipa emisiunii Te cunosc de undeva (Antenta 1), Ilinca Vandici, Mugur Mihaescu, Radu Pietreanu, Florin Petrescu, Ani Crețu, Mihai Morar, Diana Dumitrescu, Dan Helciug, Tara, Liana Stanciu, oameni din agenții, companii de top, ziariști și sfera culturală.

În seara zilei de 30 septembrie vor fi acordate următoarele premii, care reflectă în totalitate opinia cititorilor din mediul online (votul este la vedere, fara juriu):

Cel mai bun show de divertisment 
Cea mai bună emisiune de televiziune (emisiune cu frecvență zilnică de tip matinal, news magazine, tabloid, late night)
Cea mai bună emisiune informativă (talk show, emisiune de anchete, reportaje, documentare, pamflet, etc.)
Cea mai bună emisiune de tip reality show
Cel mai bun serial difuzat de o televiziune din România
Cel mai bun prezentator TV/cuplu
Cel mai bun jurnal TV de Stiri
Cea mai bună platformă de știri/publicație online
Cel mai bun proiect de radio
Cel mai bun blog
Cea mai sexy vedetă feminină
Cea mai sexy vedetă masculină
Melodia anului
Artistul anului
New entry 2015 în televiziune

OMUL MEDIA AL ANULUI

Premiile RADAR DE MEDIA sunt singurele premii acordate industriei mass media din România de către o publicație online de specialitate; nominalizările și câștigătorii fiind aleși, în exclusivitate de către publicul cititor prin vot la vedere. Prima ediție a avut loc în anul 2010.

 

 

 

 

Mireasa pentru fiul meu de la Antena 1 a castigat al3lea an consecutiv premiul pentru Cel mai bun reality show TV la PREMIILE RADAR DE MEDIA 2015. 

 

 

Pe scena a urcat pentru a ridica trofeul RADAR DE MEDIA prezentatoarea show-ului, Mirela Boureanu Vaida. Premiul a fost anuntat de vedeta Antena 1 Alina Puscas. 

 

 

 

Interviu Catalin Dumitru – producator  reality-show Mireasa pentru fiul meu

 

Tema interviului „Cheia succesului in decursul a cinci ani de emisiune”

Intrebare 1  Cand a-ti preluat carma emisiunii Mireasa pentru fiul meu ?

Intrebare 2  Aveati asteptari atat de mari odata cu prealuarea acestei emisiuni?

Intrebare 3  Cum reusiti ca in fiecare an sa atrageti un numar mare de persoane pentru a devenii concurenti ?

intrebare 4  Care sunt criteriile de selectie ale participantilor ?

Intrebare 5  Imi puteti detalia cum incepe si cum decurge o zii de munca pentru dumneavoastra ?

Intrebare 6  Care este relatia Producator-Moderator ? Cat de vitala este aceasta pentru succesul emisiunii ?

Intrebare 7  Reallity-showul Mireasa pentru fiul meu a obtinut locul I la Premiile Radar de Media pentru al treilea an consecutiv , tinand cont ca numarul concurentei a crescut va-ti asteptat ca si in acest an sa ocupati locul I in inimile telespectatorilor ?

Intrebare 8  Ne mai asteptam si la un al 6lea sezon Mireasa pentru fiul meu?

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *