Ana Carp – Acumularea şi distribuirea resurselor în Sistemul Asigurărilor Sociale. Studiu pe bază de modele

Formula actuală a pensiilor în România utilizează o corelaţie între salarii şi pensii. Cu toate acestea, la salarii totale egale pot rezulta pensii inegale, iar profile salariale diferite pot genera pensii egale.

Cauzele dezechilibrului financiar din  Sistemul Public de Pensii nu trebuie căutate doar în  dezechilibrul demografic, al stării economice  şi al transferului unei părţi a contribuţiilor la  fondurile de pensii private, ci şi în formula de calcul a beneficiilor.

Metoda de calcul a drepturilor de pensie din România poate părea o aritmetică elementară, infirmată de practică şi statistici. Adaptarea şi modificarea continuă a legii în  funcţie de cazurile de grup şi de cazurile particulare demonstrează că multe aspecte de fond nu au fost corect dimensionate. Ajustările în timpul aplicării unui model sunt permisibile mai ales  în faza implementării şi  mai puţin în faza aplicării în sine a tehnicilor şi procedurilor modelului, cu excepţia situaţiei care impune o reformare a sistemului de pensii şi o amânare a stării de maturitate a acestuia, aşa cum au demonstrat actuarii.

Fuziunea prin absorbţie a Sistemul de pensii militare, lipsa de perspectivă a  pensiilor ocupaţionale în scopul de a crea un sistem unitar de pensii reliefează faptul că modelul de asigurări sociale din România este departe de a fi calificat cu termenii consensual, anticipativ şi stabil.

Reformele derulate în întreaga lume în sistemele de pensii demonstrează faptul că problema pensiilor este o problemă actuală, naţională şi mondială.

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *