Amalia Pandelică – Capitalul majoritar străin în companiile. Noduri de pe principalele pieţe din România. Compendiu

Integrarea României în economia globală poate fi urmărită prin dinamica prezenţei companiilor cu capital majoritar străin în Top 100 România – un real indicator calitativ de stare al economiei româneşti.

Elaborarea Top 100 România pentru anul 2011 a condus la concluzii de importanţă vitală pentru demersurile viitoare privind analizele referitoare la creşterea competitivităţii, şi anume că pentru prima oară companiile cu capital majoritar străin au acoperit 82,1% din cifra de afaceri a topului şi 86,31% din volumul profitului brut.

Conform teoriei unuia dintre autori privind semnificaţia pragului de 80%, aceste rezultate indicau că, în ansamblu, companiile cu capital majoritar străin au un rol decisiv în performanţa economiei româneşti. Se impunea de urgenţă o cercetare orientată pe principalele pieţe ale României, care trebuia să răspundă la câteva întrebări-cheie, dintre care cităm:

  • Care este ponderea companiilor cu capital majoritar străin pe principalele pieţe ale României?
  • Care este influenţa companiilor cu capital majoritar străin pe pieţele industriei prelucrătoare – principalul sector de export al economiei româneşti?
  • Care este ponderea liderilor de pieţe, companii cu capital majoritar străin?

Colectivul de autori a considerat necesar ca demersul propus să înceapă prin analiza importanţei companiilor multinaţionale în cadrul procesului de globalizare a economiei mondiale.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *