Alfred Edward Taylor – Platon * Socrate

CarteVolumul Platon * Socrate va provoca cititorii prin mai multe lucruri. Unul dintre ele este însuşi scopul declarat al cărţii lui Alfred Edward Taylor: aducerea împreună a doi mari gânditori, Socrate şi celebrul lui discipol, Platon, care au dominat filosofia şi cultura europeană timp de peste două mii de ani. O încercare lipsită totuşi de riscuri, întrucât este bazată pe o reuşită clasică în studiul filosofiei platonice şi al celei socratice, materializată în seria de lucrări ale lui A.E. Taylor. Un alt lucru susceptibil să ridice cititorului semne de întrebare este disproporţia dintre anvergura gigantică a filosofilor şi dimensiunile reduse ale cărţii. Aici răspunsul trebuie găsit tot în măiestria lui Taylor, care a prezentat concepţiile filosofice ale lui Platon şi Socrate în două lucrări distincte. Taylor a urmărit să înfăţişeze propria sa impresie asupra doctrinei platonice, rezultată în urma a numeroşi ani de studiu. Cititorul ar mai putea fi surprins, de asemenea, de faptul că, deşi autorul nu a avut intenţia de a epuiza materialul filosofic specific în fiecare caz în parte, a reuşit totuşi să ofere o imagine cuprinzătoare şi coerentă, din care pare că nu lipseşte nimic.

Lucrările lui Taylor despre cei doi filosofi greci, prezentate în acest volum, sunt cuceritoare prin claritate, stil literar şi subtilitate filosofică. Cititorii dialogurilor platonice, care cunosc dificultatea de a separa ideile socratice de cele ale lui Platon, vor găsi aici un punct de vedere admirabil argumentat, potrivit căruia Socrate din dialogurile ce aparţin primei părţi a vieţii lui Platon nu este un simplu personaj, ci omul istoric. Este totuşi greu de spus unde se termină Socrate şi unde începe Platon. Putem afirma însă odată cu A.N. Whitehead că istoria filosofiei s-a scris ca o serie de note de subsol la opera lui Platon.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *