Franţa se află în timpul regimului Directoratului. Ca general, Napoleon Bonaparte a marcat victorii importante în întreaga lume. La 9 octombrie 1799, el se reîntoarce în Franţa şi găseşte ţara în haos: regimul Directoratului e considerat slab şi corupt, e criticat. Bonaparte revine însoţit de aghiotantul său, Louis de Montrevel, numit şi Roland. Ei urmăresc îndeaproape comploturile conjuraţilor lui Jehu, iniţiatori ai revoltei regaliste, care jefuiau diligenţele de banii pe care-i transportau în numele guvernării. Astfel, conjuraţii strângeau fondurile necesare susţinerii grupării lor secrete. În tot acest timp, Franţa e atacată de regatul britanic şi de cel austriac. La 9 noiembrie 1799, în Franţa are loc o lovitura de stat, de care generalul Bonaparte profită pentru a acapara puterea. În consecinţa, la 10 noiembrie, în acelaşi an, Bonaparte este numit Prim Consul al Franţei.
Cartea urmăreşte îndeaproape două luni din viaţa lui Bonaparte (octombrie şi noiembrie 1799). În paralel însă, devine principală povestea aghiotantului său Roland, care se luptă cu şeful conjuraţilor lui Jehu, Morgan, fără a şti că acesta este şi iubitul secret al surorii lui, Amelie.
Roland apare în mai multe romane ale lui Alexandre Dumas, după cum mărturiseşte chiar autorul. În aceasta carte însă este descris îndeaproape. Crezând că suferă de un anevrism la inimă, Roland se teme să nu moară stupid şi işi caută un sfârşit demn de vitejia lui, aruncându-se în tot felul de dueluri şi conjuncturi periculoase. Dorinţa i se îndeplineşte cu greu, aşa cum se arată şi în finalul carţii, dar până atunci Roland reuşeşte să scape ca prin urechile acului din orice încurcatură.
După ce îl omoară pe Morgan, Roland o pierde pe sora lui, care, neputând trăi fără iubirea vieţii ei, se îmbolnăveşte şi refuză să mai trăiască, murind la scurt timp.
De acelaşi autor
Cei Patruzeci şi Cinci. (Colecţia Adevărul) 2 Volume
Leave a Reply